Sony BRAVIA 9: Bioskop dolazi kući

0
52
sony-bravia-9:-bioskop-dolazi-kuci

Sony preuređuje svoju liniju televizora i kućne zabave za 2024. godinu, najavljujući seizmičke promene u tehnologiji i terminologiji. Odlazi njegova stara numerička nomenklatura i dolazi jednostavniji, razumljiviji asortiman ekrana i pratećih soundbara.

Pod krovnim sloganom „Bioskop dolazi kući“, brend je najavio trio ekrana i soundbara sa BRAVIA oznakom, i izgledaju kao najbolji do sada od japanskog giganta.

Pregled

Sony BRAVIA 9

2024. godine biće lansirana tri ekrana sa BRAVIA oznakom, predvođena vodećim BRAVIA 9. To je, možda iznenađujuće, model sa Mini LED, a ne OLED tehnologijom. Ima najnoviju tehnologiju pozadinskog osvetljenja i upravljanja panela ovog brenda, obezbeđujući vrhunsku HDR osvetljenost, ali i potpuno crne nivoe performansi. U liniji mu se pridružuje BRAVIA 8, jedini novi OLED model Sony-ja za 2024. godinu, i BRAVIA 7, pristupačniji Mini LED model.

BRAVIA 9 će biti dostupna u veličinama ekrana od 75 i 85 inča; BRAVIA 8 dostupna je u veličinama ekrana od 55, 65 i 77 inča, a BRAVIA 7 dolazi u veličinama ekrana od 55, 65, 75 i 85 inča.

Uz ovu trojku dolaze i odgovarajući BRAVIA Theatre soundbars – BRAVIA Theatre Bar 8 i 9, kao i novi BRAVIA Theatre Quad sistem, koji je zapravo nadogradnja njegovog HT-A9 Dolby Atmos sistema.

Kvalitet slike

Sony BRAVIA 9

Sony BRAVIA 9 je, kako se i očekivalo, zastrašujuće moćna. Njegov XR Backlight Master Drive ima jedinstven novi dizajn drajvera panela i algoritam za lokalno zatemnjivanje kojim se precizno kontrolišu hiljade LED dioda. Postoji ogroman osećaj dubine u njegovim slikama, sa izuzetno živopisnom reprodukcijom boja i suptilnim nijansama zelene i plave.

BRAVIA 9 zaista počinje da se izdvaja od konkurenata na višim nivoima osvetljenosti. Koristeći Sony Professional BVM-HX3110 Monitor za masterizaciju kao referencu i sadržaj masterizovan na 4000 nita, ona doslovno blista.

Ono što je posebno zanimljivo je performans boje na višim nivoima osvetljenosti. Kada je sadržaj podešen na visoku maksimalnu osvetljenost, ne radi se samo o prikazanoj osvetljenosti, već i o nijansama boje koje se zadržavaju na slici.

Sposobnost BRAVIA 9 da dostigne vrhunsku HDR osvetljenost je izuzetna, posebno kada uzmete u obzir koliko dobro zadržava detalje u senkama blizu crne boje. Sony kaže da je ona 50 procenata svetlija od X95L, sa 3 puta više zona za zatamnjivanje. Takođe je 20 procenata energetski efikasnija. To je zadivljujuća reklama za HDR sadržaj.

BRAVIA 7 je drugi Mini LED u novoj seriji. U suštini srednjeg ranga, zamena za X90L, prelazak na Mini LED sa Full Array LED donosi sa sobom 8 puta više zona za zatemnjivanje i 33 procenata više osvetljenosti.

Gledajući u Standard režimu, primetićete odlične boje i prirodne detalje. Slika je svetla i kontrastna. Gledajući u Professional režimu, jasno je da je BRAVIA 7 malo manje tolerantna od BRAVIA 9 kada je u pitanju ugao gledanja, ali ima iznenađujuće malo „cvetanja“.

A tu je i BRAVIA 8 OLED, Sonyjev jedini novi OLED za 2024. godinu. Ovo je korak u okviru trenutno aktuelnog modela A80L, ali dolazi sa poboljšanjima XR procesora, posebno poboljšane Scene Selection tehnologije i bolje detekcije lica.

BRAVIA 8 se takođe može pohvaliti potpuno novim dizajnom. Nije prisutan tradicionalno OLED ispupčenje pozadi, više glatka zadnja ploča tako da se savršeno uklapa uz zid.

Kvalitet slike je direktno uporediv sa A80L, što nije loša stvar. Postoji blago povećanje u maksimalnoj osvetljenosti (Sony inženjeri sugerišu da je oko 10 procenata), ali karakteristike slike su uglavnom iste. Osećaj dubine koji BRAVIA 8 pruža često je izvanredan, sa čvrstim bojama i snažnim detaljima u senkama.

Novo kod sva tri BRAVIA televizora su specifične Studio kalibrisane predefinisane slike, za Sony Pictures Core, Netflix, i po prvi put, Prime Video. Naravno, Dolby Vision i Dolby Atmos podrška, kao i IMAX Enhanced sertifikat, dolaze kao standard.

Kvalitet zvuka

Sony BRAVIA 9

BRAVIA 9 LCD ekran, Sony se oslonio na svoj okvirni Acoustic Multi-Audio+ sistem za „zvučno uranjanje“. Da bi se stvorio osećaj visine i širine, dolazi sa parom Beam Tweeters sa vrha panela, podržani sa Frame Tweeters sa svake strane.

Model 7 nema Frame i Beam Tweeters koji se nalaze na vodećem modelu i pruža zvuk u stereo režimu. BRAVIA 8 OLED, s druge strane, poseduje Acoustic Surface Audio + sistem, u konfiguraciji 2.1, poznatoj iz prethodnih Sony OLED-a.

BRAVIA 9 obećava najpuniji zvuk u grupi, sa 70W audio u konfiguraciji 2.2.2. Po 10W ide na dva srednjotonska drajvera, 2 x 6W na Frame Tweeters, 2 x 10W na Beam Tweeters i 20W se deli između dva subwoofera.

Kao opšte pravilo, ako gledate prvenstveno u tamnoj sobi, onda bi OLED bio prirodan izbor, međutim ako volite gledanje u svetloj sobi, Mini LED novitet bi mogao biti bolja kupovina.

Naravno, ako niste spremni na kompromise, onda je BRAVIA 9 vaš nesporni prvi izbor.

Read More