Serije podataka u Excel grafikonima

0
44
serije-podataka-u-excel-grafikonima

U Excel grafikonima možete da prikažete jednu ili više serija podataka. U slučaju da pravite tradicionalne grafikone kao npr. Column Chart ili Bar Chart možete da ih prikažete na nekoliko načina: kao razdvojene (Clustered), spojene (Stacked) ili spojene sa uvidom u udeo zastupljenosti u ukupnoj sumi (100% Stacked). U ovom tekstu biće reči o tome kako manipulisati serijama podataka…

Ako kreirate grafikon tako što ste izabrali jedan artikal i samo opseg sa podacima koji prikazuju njegovu prodaju u četiri kvartala jedne godine biće potrebno još nekoliko postupaka kako bi on dobio reprezentativan izgled.

PCPress.rs Image

Najpre, selektujte Chart Design ribon. Zatim u njemu pokrenite opciju Select Data.

PCPress.rs Image

Prvo što je potrebno da uradite je da izaberete seriju podataka na osnovu koje se kreiraju natpisi na x osi. Ako ih prethodno niste izabrali Excel će im dodeliti neke numeričke vrednosti. Kliknite na Edit, a zatim izaberite opseg podataka u kome se nalaze natpisi Q1, Q2, Q3 i Q4. U ovom Slučaju to je opseg B3:E3.

Zatim, potrebno je da izaberete naziv serije. Podrazumevano, Excel će serijama dodeliti nazive Series1, Series2, Series3, Series4… Izaberite seriju Series1. Kliknite na Edit, te naziv serije povucite iz ćelije A3. Ako ste sve uradili kako treba dobićete grafikon u kome je naziv serije iskorišćen za prikaz naslova, a oznake kvartala kao natpisi na x osi. Ako, izborom u Chart Design ribonu, primenimo i neki od predefinisanih stilova, npr. Style 9, dobićemo lep i funkcionalan grafikon.

PCPress.rs Image

Serije podataka možete dodavati klikom na dugme Add u okviru Select Data Source prozora, ali postoji i puno lakši način da ovo postignete. Prosto, selektujte podatke (obavezno uključiti u obzir i zaglavlja), pokrenite kopiranje (CTRL+C), a zatim kliknite na grafikon i „zalepite“ podatke (CTRL+V). U grafikonu će se pojaviti još jedna serija na osnovu podataka koje ste izabrali.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.