YouTube uvodi nova starosna ograničenja za video snimke o oružju

0
40
youtube-uvodi-nova-starosna-ogranicenja-za-video-snimke-o-oruzju

Prošle godine, neprofitna organizacija je ukazala na video snimke o oružju preporučene dečjim nalozima.

PCPress.rs Image

Nova politika stupa na snagu 18. juna

YouTube je tiho uveo promenu politike. Nova politika će ograničiti neke video snimke o oružju prema starosnim grupama i potpuno zabraniti druge. Sadržaj koji prikazuje ručno izrađeno i automatsko oružje biće zabranjen za gledaoce mlađe od 18 godina. Tutorijali za uklanjanje sigurnosnih uređaja će biti zabranjeni bez obzira na starost. Nova politika stupa na snagu 18. juna.

“Počevši od 18. juna 2024. godine, određeni sadržaji koji prikazuju kako ukloniti sigurnosne uređaje biće zabranjeni”. “Sadržaj koji prikazuje korišćenje ručno izrađenog oružja, automatskog oružja i određenih dodataka za oružje biće ograničen prema starosnim grupama.”

Potparol YouTube-a, Javier Hernandez napisao je: “Ove izmene naše politike o oružju deo su naših kontinuiranih napora da održavamo politike koje odražavaju trenutno stanje sadržaja na YouTube-u. Na primer, 3D štampa postala je dostupnija poslednjih godina, pa proširujemo ograničenja na sadržaj koji uključuje ručno izrađeno oružje. Redovno pregledamo naše smernice i konsultujemo se sa spoljnim stručnjacima kako bismo bili sigurni da postavljamo granice na pravom mestu.”

YouTube je dodao da će zabrane važiti za stvarnu upotrebu oružja. Zabrane se neće odnositi na video igre, filmske klipove ili drugi umetnički sadržaj. Youtube može napraviti izuzetke za sadržaj od javnog interesa, kao što su vojni ili policijski snimci, vesti ili video snimci iz ratnih zona.

Promena dolazi godinu dana nakon što je Tech Transparency Project (TTP), neprofitna organizacija za nadzor, kritikovala YouTube zbog preporučivanja sadržaja o oružju nekoliko “dečjih” naloga koje je organizacija postavila da vidi koliko lako algoritmi platforme usmeravaju maloletne korisnike ka video snimcima o oružju. Istraživači su postavili četiri naloga, dva kao devetogodišnji dečaci i dva kao četrnaestogodišnji dečaci. Nalozi su gledali plejliste video snimaka o video igrama kao što su Halo, Grand Theft Auto, Lego Star Wars i Roblox. Tim je pratio preporuke koje su se pojavljivale.

YouTube je navodno preporučivao sadržaj o oružju i pucnjavama

Na veliko iznenađenje, YouTube je navodno preporučivao sadržaj o oružju i pucnjavama. “Ovi video snimci uključivali su scene koje prikazuju školske pucnjave i druge masovne pucnjave. Zatim, grafičke demonstracije koliko štete oružje može naneti ljudskom telu i uputstva za konvertovanje pištolja u potpuno automatsko oružje,” naveo je TTP tada.

Drugi preporučeni video snimci prikazivali su mladu devojku kako puca iz oružja. Zatim, tutorijale za konvertovanje pištolja u potpuno automatsko oružje. Neki od tih sadržaja su bili monetizovani reklamama.

Tech Transparency Project je pohvalio promenu politike, ali je upozorio da će pravi test biti kako striktno YouTube sprovodi tu politiku. “Promene politike YouTube-a u vezi sa ograničenjem starosnih grupa za sadržaj o oružju su korak u pravom smeru.

Oružje je broj jedan uzrok smrti dece i tinejdžera u Americi, ali nije jasno zašto je kompaniji trebalo toliko vremena da se pozabavi problemom,” napisala je direktorka TTP-a Katie Paul u saopštenju. “Kao i uvek sa YouTube-om, pravi dokaz promene je da li kompanija sprovodi politike koje ima na papiru. Dok YouTube ne preduzme stvarne mere kako bi sprečio da video snimci o oružju i nasilju dođu do maloletnika, njegove politike ostaju prazne reči.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.