Prodaja CPU-ova konačno prestigla „pandemijski“ nivo

0
75
prodaja-cpu-ova-konacno-prestigla-„pandemijski“-nivo

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Globalno „zaključavanje“ tokom pandemije korona virusa, mnogi su iskoristili da unaprede svoje računare ili da kupe nove. To je bio sjajan zamajac za PC industriju koja je imala veliki skok prodaje. Kada se pandemija završila 2022. godine, tržište je vrtoglavo palo, jer više niko nije imao potrebe da kupi novi računar, ili da unapredi stari. Ipak, stvari idu na bolje. Prema analitičarskoj kući, Jon Peddie Research (JPR), u poslednjem kvartalu prošle godine prodaja CPU-a je značajno porasla, čak je i prestigla nivo koji je dostignut tokom pandemije.

PCPress.rs Image

Rezultati istraživanja koji su oni sproveli ukazuje da je PC industrija na putu oporavka. Tokom Q4 2022. godine, prodaja CPU-ova je došla na najniže grane, kada je prodato 54 miliona primeraka. Od tada, brojevi iz kvartala u kvartala rastu za oko sedam procenata, da bi Q4 2023. godine dostignuta vrednost od 66 miliona prodatih CPU-ova. To je na godišnjem nivou porast prodaje od 22 procenata.

Uz CPU-ove, raste i prodaja integrisanih GPU-ova. U prošlom kvartalu, oko 85 procenata prodatih proizvoda (oko 60 miliona CPU-ova) posedovalo je u sebi i integrisan GPU. Navodi se i da će u narednih pet godina penetracija integrisanih GPU-ova biti još veća i da će dostići 98 procenata prodaje CPU-ova. To je verovatno i razlog zašto se Intel fokusira na integrisane GPU-ove u Meteor Lake CPU-ovima. Takođe, AMD je lansirao svoj prvi APU za Zen 4 u 8000G seriji procesora – priuštivim CPU-ovima sa RDNA 3 grafikama, napravljenim za korisnike koji nemaju potrebe za diskretnim GPU-ovima.

S obzirom da se sredinom ove godine očekuje novi Windows, to bi moglo da pomogne da se ciklus unapređenja računara i kupovine novih CPU-ova dodatno ojača. Uostalom, i Intel i AMD spremaju seriju novih CPU-ova i GPU-ova, a najavljen je i još jedan trend, koji će sigurno „pogurati“ prodaju – AI PC računari koji će se pojaviti na tržištu tokom ove godine.

Izvor: ExtremeTech

SBB


Tagovi: , , , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.