PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

0
48
pc-press-video:-cak-70%-prinosa-na-americkoj-berzi-vuce-7-it-giganata-|-nikola-altiparmakov

Uvodno BIZIT 2023 predavanje na temu „Makro-ekonomske perspektive sa osvrtom na Srbiju i IT industriju“ je održao član Fiskalnog saveta Republike Srbije, Nikola Altiparmakov. Altiparmakov je izdvojio kompaniju Nvidia kao jednog od vodećih kreatora AI čipova sa ogromnom berzanskom evaluacijom, ali upozorio da je uvek moguć disruptivan uticaj konkurenata, pošto nikada nije sigurno da li će biti održane tolike stope rasta, odnosno da li će se pojaviti konkurencija koja će ugroziti njene monopolske pozicije.

PCPress.rs Image

Nikola Altiparmakov je makroekonomista sa specijalizacijom u oblasti javnih finansija. Studirao je na vodećim međunarodnim univerzitetima, uklјučujući Kalifornijski Univerzitet Berkli u Sjedinjenim Državama i Toronto Univerzitet u Kanadi. Diplomirao je matematiku i ekonomiju kao student generacije, dok je magistrirao ekonomiju sa specijalizacijom u oblasti makroekonomije. Radi u oblasti javnih finansija u Srbiji od 2003. godine. Karijeru je započeo kao analitičar za javni dug u Trezoru Srbije, da bi zatim preuzeo poziciju makroekonomskog analitičara pri makro-fiskalnom odelјenju Ministarstva finansija. U periodu od 2005. do 2007. godine radio je kao ekonomski savetnik u Poreskoj upravi Srbije, gde je pratio proces uvođenja poreza na dodatu vrednost i istraživao mogućnosti reforme poreza na dohodak građana. Sledeće dve godine provodi radeći kao konsultant na projektu penzijske reforme, istražujući mogućnosti za uspostavlјanje fiskalno održivog i socijalno prihvatlјivog penzijskog sistema u Srbiji. Od 2008. godine radi kao fiskalni savetnik na projektu ekonomskog razvoja Srbije, izučavajući dugoročnu održivost javnih finansija u Srbiji. Objavio je veći broj akademskih i stručnih radova iz oblasti javnih finansija u domaćim i međunarodnim stručnim časopisima.

Izlaganje Nikole Altiparmakova možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.