OpenAI planira blokadu pristupa ChatGPT-u u Kini

0
39
openai-planira-blokadu-pristupa-chatgpt-u-u-kini

PCPress.rs Image

OpenAI planira da blokira ljude od korišćenja ChatGPT-a u Kini, zemlji gde njegove usluge nisu zvanično dostupne, ali gde korisnici i programeri ipak pristupaju putem kompanijinog API-ja. Prema izveštaju kineskih državnih novina Securities Times od utorka, OpenAI je počeo slati emailove korisnicima u Kini u kojima objašnjava svoje planove da blokira pristup počevši od 9. jula.

PCPress.rs Image

Dodatne mere za blokadu pristupa

“Preduzimamo dodatne korake da blokiramo API saobraćaj iz regiona gde ne podržavamo pristup OpenAI uslugama,” rekao je portparol OpenAI-a za publikaciju. Ovaj potez bi mogao uticati na nekoliko kineskih startup kompanija koje su izgradile aplikacije koristeći OpenAI-ove velike jezičke modele.

Ograničenja i novi koraci

Iako su OpenAI usluge dostupne u više od 160 zemalja, Kina nije jedna od njih. Prema smernicama kompanije, korisnici koji pokušavaju da pristupe proizvodima kompanije iz nepodržanih zemalja mogli bi biti blokirani ili suspendovani — iako kompanija do sada to nije eksplicitno činila.

Nije jasno šta je podstaklo OpenAI na ovaj potez. Prošlog meseca, kompanija je otkrila da je zaustavila tajne operacije uticaja — uključujući jednu koja je potekla iz Kine — koje su koristile njene AI modele za širenje dezinformacija putem interneta. Bloomberg je istakao da se OpenAI-ov potez poklapa sa pritiskom Vašingtona na američke tehnološke kompanije da ograniče pristup Kini najnovijim tehnologijama razvijenim u SAD-u.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.