Meta je pronašla marketinšku kompaniju iz Izraela sa stotinama lažnih naloga

0
35
meta-je-pronasla-marketinsku-kompaniju-iz-izraela-sa-stotinama-laznih-naloga

Meta je otkrila izraelsku marketinšku firmu koja je koristila lažne Facebook naloge za vođenje kampanje uticaja na svojoj platformi, navodi se u najnovijem izveštaju o koordinisanom neautentičnom ponašanju. Šema je bila usmerena na ljude u SAD i Kanadi i objavljivala je o ratu između Izraela i Hamasa.

PCPress.rs Image

Detalji kampanje

Meta-ini istraživači su otkrili ukupno 510 Facebook naloga, 11 stranica, 32 Instagram naloga i jednu grupu povezanu sa ovim, uključujući lažne i prethodno hakovane naloge. Nalozi su se predstavljali kao “jevrejski studenti, Afroamerikanci i ‘zabrinuti’ građani” i delili postove koji hvale vojne akcije Izraela i kritikuju Agenciju za pomoć i rad Ujedinjenih nacija (UNRWA) i studentske proteste. Takođe su delili islamofobične komentare u Kanadi, tvrdeći da “radikalni islam predstavlja pretnju liberalnim vrednostima u Kanadi.”

Povezanost sa STOIC-om

Meta-ini istraživači su rekli da je kampanja povezana sa STOIC-om, “političkom marketinškom i poslovnom obaveštajnom firmom” sa sedištem u Izraelu, ali nisu spekulisali o motivima iza nje. STOIC je takođe bio aktivan na X-u i YouTube-u i vodio je web stranice “fokusirane na rat između Izraela i Hamasa i bliskoistočnu politiku.”

Otkrivanje i posledice

Prema Meta-i, kampanja je otkrivena pre nego što je mogla da izgradi veliku publiku i mnogi lažni nalozi su onemogućeni automatizovanim sistemima kompanije. Nalozi su dosegli oko 500 pratilaca na Facebook-u i oko 2,000 na Instagramu.

Izveštaj takođe napominje da su ljudi iza naloga koristili generativne AI alate za pisanje mnogih svojih komentara na stranicama političara, medijskih organizacija i drugih javnih ličnosti.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.