Meta i Google sklapaju AI ugovore sa holivudskim studijima

0
45
meta-i-google-sklapaju-ai-ugovore-sa-holivudskim-studijima

Meta i Google nude holivudskim studijima desetine miliona dolara s nadom da će sklopiti ugovore o licenciranju koji bi mogli poboljšati njihove modele za generisanje video zapisa pomoću veštačke inteligencije. Iako je nejasno šta će proizaći iz pregovora, ove kompanije su spremne da ulože velike svote novca.

PCPress.rs Image

Takvi ugovori mogli bi da unaprede AI alate

Prema izveštaju, Netflix i Disney nisu voljni da licenciraju svoj sadržaj, ali su pokazali interes za druge oblike saradnje. Sa druge strane, Warner Brothers Discovery je navodno pokazao spremnost da licencira neke svoje programe.

Čini se da se kompanije nadaju da bi takvi ugovori mogli unaprediti njihove alate za generisanje video zapisa. Google je nedavno predstavio model za pretvaranje teksta u video, nazvan Veo i angažovao Donald-a Glover-a da promoviše njegove mogućnosti. Meta takođe istražuje AI-generisane video zapise.

Među AI kompanijama postoji svojevrsna trka za sklapanje ugovora o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ove nedelje najavili višegodišnji ugovor za unošenje novinskog sadržaja u ChatGPT. Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup „vestima, fotografijama i video sadržaju“ kako bi trenirala svoje AI modele.

Međutim, holivudski studiji mogu imati određene rezervu prema takvim ugovorima. Iako alati za AI uređivanje mogu biti privlačni, postoji široko rasprostranjena zabrinutost u industriji zabave o tome kako bi AI kompanije mogle koristiti njihov kreativni rad.

Ta napetost je u punoj meri izašla na videlo kada je Scarlett Johansson optužila OpenAI za kopiranje njenog glasa za njegovog asistenta „Sky“ u ChatGPT-u nakon što je odbila da sarađuje sa kompanijom. OpenAI je negirao te tvrdnje.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.