Baidu Apollo robotaksi sa 60% nižom cenom 

0
64
baidu-apollo-robotaksi-sa-60%-nizom-cenom 

Ogranak za vozila kineskog tehnološkog giganta Baidu Apollo lansirala je novu generaciju robotaksija, omogućavajući značajno smanjenje troškova i otvarajući put da posao postane profitabilan. 

PCPress.rs Image

 Apollo je lansirao svoj robotaksi šeste generacije u Vuhanu, u provinciji Hubei, ́sa cenom od 200.000 juana (27.670 dolara), što je pad od 60 odsto u odnosu na svog prethodnika. Ova vozila će se pridružiti floti robotaksi vozila na Apollo Go, Baiduovoj platformi za autonomnu vožnju, koja do kraja 2024. planira da rasporedi 1.000 robotaksi šeste generacije u Vuhanu. U međuvremenu, kako se uspostavi potpuno autonomna mreža robotaksi operacija, operativni troškovi će biti smanjeni za 30 odsto, rekao je Baidu. Kroz optimizaciju efikasnosti tehnologije samovožnje, troškovi usluga biće smanjeni za 80 odsto, saopštila je kompanija. Baidu se upustio u tehnologiju samovožnje 2013. i bio je jedna od prvih kineskih kompanija koja je ušla u tu oblast. 

 Njegov robotaksi pete generacije je pušten u prodaju u junu 2021. godine, kada su Apollo i BAIC-ov brend električnih vozila Arcfok zajedno predstavili robotaksi za vožnju pod nazivom Apollo Moon. Apollo Moon, uključujući vozilo i komplet bez vozača, koštao je 480.000 RMB, trećinu prosečne cene samovozećeg automobila L4 u to vreme. 

 Početkom 2023. godine, Apollo-ove operacije su i dalje bile relativno male, pri čemu je svako vozilo gubilo dosta novca za svaki dan rada, rekao je Čen Žuo, generalni direktor Baidu-ove poslovne jedinice za autonomnu vožnju. Do početka ove godine, prihod Apollo Go-a porastao je devet puta, a gubici su smanjeni za više od polovine, prema Čenu. Sa 1.000 robotaksija šeste generacije koji će biti pušteni u upotrebu, prihod Apollo Go-a će rasti još brže i veoma je blizu tačke preloma, rekao je on. 

Jiyue, proizvođač električnih vozila koji je kreirao Baidu u partnerstvu sa Geely Holding Group, lansirao je svoj prvi model, Jiyue 01 SUV (sportsko terensko vozilo), 27. oktobra prošle godine. Jiyueovo drugo vozilo, Jiyue 07 limuzina, predstavljeno je na sajmu automobila u Pekingu 2024. krajem prošlog meseca. 

Od aprila, Apollo-ova autonomna kilometraža je premašila 100 miliona kilometara, a Apollo Go je obavio više od 6 miliona putovanja u Kini, prema Baidu-u. 

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.