Kako omogućiti Secure Boot u Windows 11

0
21
kako-omoguciti-secure-boot-u-windows-11

Omogućavanje Secure Boot-a je važan korak u nadogradnji na Windows 11, jer je deo sistemskih zahteva. 

PCPress.rs Image

Kako omogućiti Secure Boot u Windows 11

Osigurava da neovlašćeni softver ne može da se pokrene na vašem računaru, i moraćete da ga omogućite pre instalacije Windowsa 11, inače neće raditi. Srećom, omogućavanje Secure Boot-a je jednostavno kao promena jedne postavke u BIOS-u. Evo kako to učiniti.

Najjednostavniji način za omogućavanje Secure Boot-a je korišćenje BIOS postavki. Da biste pristupili BIOS-u, moraćete da koristite komandu za BIOS vaše matične ploče (često Del ili F2, ali varira po proizvođaču), ili da koristite opcije pokretanja Windows 11. Za više pomoći, pratite naš vodič o tome kako koristiti BIOS za pristup.

Korak 1: Pokrenite računar i pristupite UEFI/BIOS koristeći ključ za BIOS vašeg sistema tokom post procesa.

Korak 2: Ako je vaš UEFI/BIOS u osnovnom ili jednostavnom režimu, prebacite se na napredni ili sličan da biste dobili ceo opseg opcija.

Korak 3: Tačna lokacija postavke Secure Boot varira u zavisnosti od proizvođača i modela matične ploče, ali potražite Boot ili Security tab na vrhu ekrana i idite do nje. Pregledajte opcije da pronađete Secure Boot. Možda ćete morati da prođete kroz nekoliko menija da biste ga pronašli.

Ako ne možete da ga pronađete, proverite na veb-sajtu proizvođača da li je podržan na tom modelu matične ploče. Alternativno, možda ćete samo morati da ažurirate svoj BIOS.

Korak 4: Prebacite Secure Boot na On ili Enabled ako već nije. Ako ikada budete želeli da onemogućite Secure Boot, samo se vratite ovde i prebacite ga na Off ili Disabled kako vam odgovara.

Korak 5: Sačuvajte svoje postavke i restartujte računar. Kada se ponovo pokrenete, Secure Boot bi trebalo da bude omogućen.

Kako proveriti da li je Secure Boot omogućen u Windows 11

Moguće je dvostruko proveriti da li je Secure Boot omogućeno u Windows 11. Evo kako.

Korak 1: Koristite Windows pretragu da potražite “msinfo32” i odaberite rezultat System Information.

Korak 2: Pomaknite se niz listu dok ne pronađete Secure Boot. Pored njega će stajati On ili Off, što će vam reći u kom je stanju.

Sada kada ste omogućili Secure Boot, šta je sa Safe Boot-om? Ako ste ikada zapeli sa plavim ekranom smrti, ili greškom pri pokretanju, pokretanje u sigurnom režimu može biti pravi spas.

Izvor: Digitaltrends

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.