Kako da rešite problem koji Intel sa HDMI audio izlazom 

0
43
kako-da-resite-problem-koji-intel-sa-hdmi-audio-izlazom 

Ako imate moderni Intel računar povezan sa monitorom sa ugrađenim zvučnicima, možda ste primetili prilično iritantan problem.

PCPress.rs Image

Moderni Intel računari ponekad ne reprodukuju zvuk na spoljnim monitorima U nekim slučajevima, možda nećete čuti ništa nekoliko sekundi prilikom reprodukcije video zapisa, muzike ili bilo kog drugog zvuka. Ovo ne samo da otežava slušanje sadržaja na vašem računaru, već možete potpuno propustiti obaveštenja, pošto zvučni signal obaveštenja traje dovoljno kratko da uopšte ne bude reprodukovan.

Prvi put se ovaj problem pojavio 2023. godine, a postoje i brojna izveštaja o njemu na različitim forumima, uključujući i Intelove sopstvene zajedničke forume. Međutim, kompanija još uvek nije obezbedila bilo kakvo rešenje, pa nema mnogo toga što možete učiniti da ga potpuno rešite.

Ovaj problem neki korisnici nazivaju “silent stream” greška, i u osnovi je funkcija gde HDMI zvučni izlazi ulaze u stanje mirovanja neko vreme nakon pauziranja reprodukcije zvuka. To znači da sledeći put kada se reprodukuje zvuk, uređaj ponovo mora da se probudi, što može potrajati sekund.

Još jedan korisnik, koji je objavio na Intel Community forumima, takođe je primetio da Intel-ov paket drajvera ne uključuje drajvere za zvučnu reprodukciju, što znači da nema paketa od Intela specifično za kontrolu zvuka preko HDMI-a. To bi mogao biti deo razloga zašto se problem dešava, pošto grafički drajveri obično uključuju i drajvere za zvuk za povezane ekrane. Na primer, za neke Nvidia GPU-ove, možete koristiti alate trećih strana za isključivanje tajmera za spavanje HDMI audio signala pre instaliranja novog drajvera.

Ne postoji stvarni način da se onemogući ovo ponašanje. Neki uređaji mogu imati rešenje izmenom određenih vrednosti u registru kako bi se promenilo vreme spavanja, ali to ne funkcioniše za sve.

Kako popraviti “silent stream” grešku na Intel računarima

SoundKeeper pomaže

Srećom, postoji rešenje, čak i ako nije idealno. Zove se SoundKeeper, i to je aplikacija koja suštinski reprodukuje stalni, nečujni zvučni tok, sprečavajući vaš izlazni zvuk da ikada uđe u režim mirovanja. Sve što treba da uradite je:

  • Preuzmite SoundKeeper sa zvanične internet stranice.
  • Izvucite ili 32-bitnu ili 64-bitnu verziju. Ako niste sigurni, kasnija opcija bi trebalo da bude bolja. Ako imate stariju verziju Windows-a, možda će vam biti potrebna aplikacija poput 7-Zip-a ili WinRAR-a da biste izvukli fajl.

Sada možete pokrenuti SoundKeeper kad god želite da zaustavite zvuk od odlaska u režim mirovanja, ali možda želite da se to automatski dešava, pa moramo da postavimo SoundKeeper da se pokreće sa računarom. Da biste to uradili, pratite ove korake:

  • Kopirajte SoundKeeper izvršni fajl koji ste izvukli.
  • Pritisnite Windows + R na tastaturi.
  • Unesite sledeću komandu i pritisnite Enter da otvorite fasciklu sa startovanjem: shell:startup
  • Zalepite SoundKeeper fajl ovde.

Sada će se SoundKeeper pokretati sa sistemom svaki put kada ga uključite, pa bi vaš zvuk trebao biti potpuno ispravan.

Problem sa ovim rešenjem, posebno na Windows 11, je što SoundKeeper onemogućava automatski odlazak vašeg računara u režim mirovanja, jer uzrokuje da vaš računar stalno bude aktivan, pa neće preći u sleep režim. Lakše rešenje ovde je ručno uspavljivanje računara ako ga ne koristite. Druga opcija je ručno ubijanje procesa u Task Manageru, ali tada ćete morati ponovo da ga pokrenete kada se vratite na računar.

Iako ovo rešenje funkcioniše, bilo bi poželjno da Intel pravilno reši ovaj problem. 

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.