Južna Koreja ulaže 19 milijardi dolara u razvoju industrije čipova

0
181
juzna-koreja-ulaze-19-milijardi-dolara-u-razvoju-industrije-cipova

ERP 2024


PCPress.rs Image

Južna Koreja je najnovija zemlja koja značajno podržava svoju lokalnu industriju poluprovodnika. Kako bi ostala konkurentna sa zemljama poput SAD-a, Kine i Tajvana, Južna Koreja uvodi paket podrške od 26 triliona vona (19 milijardi dolara). Zemlja će produžiti poreske olakšice koje su trebale isteći krajem ove godine i pružiti finansijsku podršku proizvođačima čipova preko državne Korejske razvojne banke, izveštava The Wall Street Journal.

PCPress.rs Image

Povećana potražnja za čipovima

Usred velike potražnje za čipovima koji napajaju AI sisteme i druge računarske potrebe, Južna Koreja je u aprilu zabeležila porast izvoza poluprovodnika za 56 procenata u poređenju sa prethodnom godinom. To je uprkos žestokoj konkurenciji od strane kompanija poput Intel-a i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TMSC). SK Hynix je najavio da će povećati kapacitet proizvodnje AI čipova u Južnoj Koreji sa dodatnom investicijom od 14,6 milijardi dolara, dok je Samsung zamenio vođu svoje divizije poluprovodnika kako bi postao konkurentniji.

Takmičenje sa SAD-om

Potezi Južne Koreje mogli bi joj pomoći da održi korak sa SAD-om, koji pokušava da poveća domaću proizvodnju čipova kako bi smanjio zavisnost od uvoza. Kroz CHIPS Act, SAD subvencioniše proizvođače kao što su Intel, GlobalFoundries i TMSC. Zanimljivo je da je jedan od najvećih primalaca subvencija iz CHIPS Act-a Samsung, koji dobija do 6,4 milijarde dolara federalnih sredstava za novu fabriku poluprovodnika u Teksasu.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.