Elon Musk radi na razvoju xAI superkompjutera

0
79
elon-musk-radi-na-razvoju-xai-superkompjutera

PCPress.rs Image

Elon Musk je ovog meseca rekao investitorima da njegova startup kompanija xAI planira izgradnju superkompjutera do jeseni 2025. godine, koji bi pokretao buduću, pametniju verziju Grok chatbota. Ovaj superkompjuter, za koji je Musk navodno rekao da će biti “gigafabrika za računanje,” oslanjaće se na desetine hiljada NVIDIA H100 GPU-a i koštaće milijarde dolara za izgradnju. Musk je ranije rekao da će treća verzija Groka zahtevati najmanje 100.000 čipova — što je pet puta više od 20.000 GPU-a za koje se kaže da se koriste za treniranje Grok 2.0.

PCPress.rs Image

Planovi za budućnost

Prema informacijama, Musk je takođe rekao investitorima tokom prezentacije da će planirani GPU klaster biti najmanje četiri puta veći od bilo čega što koriste današnji konkurenti xAI-a. Grok je trenutno u verziji 1.5, koja je objavljena u aprilu, i sada je reklamiran kao sposoban za obradu vizuelnih informacija poput fotografija i dijagrama, kao i teksta. Ranije ovog meseca, X je počeo da uvodi AI-generisane sažetke vesti pokretane Grokom za premium korisnike.

Muskova ambicija da izgradi ovaj superkompjuter naglašava njegovu posvećenost razvoju napredne AI tehnologije. Ako se planovi realizuju, to bi moglo značajno unaprediti sposobnosti Grok chatbota i postaviti xAI ispred konkurenata u AI industriji.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.