EcoFlow Wave 2 pametna toplotna pumpa: uređaj za sve sezone

0
58
ecoflow-wave-2-pametna-toplotna-pumpa:-uredjaj-za-sve-sezone

EcoFlow Wave 2 pametna prenosna toplotna pumpa može da zameni i grejalice i klima uređaj, i veoma je efikasna u oba slučaja. Može se nositi iz sobe u sobu po potrebi. Wave 2 obavlja posao dva uređaja u jednom, jer može da funkcioniše i kao grejalica i kao klima uređaj.

EcoFlow Wave 2: Cena i dostupnost

Wave 2 je prvi put pušten u prodaju u proleće 2023. godine. Dostupan je na Ecoflow-ovom veb sajtu kao i u raznim online prodavnicama, poput Amazona i New Egg-a za 1.299 dolara. Baterijski paket sistema dodaje 900 dolara, dok solarni panel košta dodatnih 1.500 dolara. EcoFlow prodaje kompletan paket za 2.799 dolara.

EcoFlow Wave 2: Dizajn

EcoFlow Wave 2

Svega malo veći od paketa papira, dimenzija 52 x 29 x 33 cm, Wave 2 je neupadljivo siv i crn sa hromiranim detaljima i širokim otvorima za izduvavanje vazduha. Lako se može sakriti ispod stola ili u ugao sobe. Jedna od najlakših toplotnih pumpi, Wave 2 teži 14,5 kg sa ručkama za nošenje i premeštanje, ali nema točkove.

Postoji više načina za napajanje, počev od uključenog AC kabla do upaljača u automobilu pa sve do EcoFlow-ovog baterijskog paketa koji se pričvršćuje. Postoji i opcioni solarni panel od 400 vati za one koji su van mreže i zavise od temperature.

EcoFlow Wave 2: Kako funkcioniše

Umesto otpornih grejalica i konvencionalnog klima uređaja, Wave 2 isporučuje topao i hladan vazduh iz toplotne pumpe. Greje kompresijom R290 propan gasa i hladi tako što ga dopušta da isparava u zatvorenoj petlji. Potrebno je trenutak da se prebaci sa grejanja na hlađenje ili obrnuto.

Sa sposobnošću da pomera preko 283 kubnih metara obrađenog vazduha na sat vremena, Wave 2 može da greje sa 6.100 BTU na sat i hladi sa 5.100 BTU na sat. Trebalo bi da bude dovoljno da održi temperaturu u sobi od 10 m2, kamp kućici ili čak skromnom malom domu. Dolazi sa crevima za unos svežeg vazduha i izduvavanje hladnog vazduha (pri grejanju) i toplog vazduha (pri hlađenju) kao i penastim umetkom za prozor od 38 cm.

EcoFlow Wave 2: Kontrole i aplikacija

EcoFlow Wave 2

Iako nema daljinskog upravljača, Wave 2 ima mogućnost korišćenja ugrađenog LCD ekrana i kontrolne ploče na vrhu ili EcoFlow aplikacije. Pored LED trake koja svetli narandžasto kada se greje i plavo kada se hladi, Wave 2 ima veliki prikaz temperature i dugmad za uključivanje i isključivanje. Samo postavite na grejanje ili hlađenje, podesite temperaturu i izaberite brzinu ventilatora. Na raspolaganju su režimi Max, Eco i Sleep. Postoje i aplikacije za Android i iOS uređaje koje olakšavaju korišćenje.

Nakon što instalirate aplikaciju, kreirate nalog i dozvolite aplikaciji da pronađe Wave 2 uređaj putem Bluetooth-a. Završite tako što povežete uređaj sa Wi-Fi mrežom kod kuće. Sve u svemu, treba vam oko 10 minuta da Wave 2 bude spreman za rad.

Centar pažnje je veliki kružni prikaz temperature aplikacije koji se ponaša kao termostat za održavanje konstantne temperature. Pored uključivanja i isključenja sistema, možete postaviti Wave 2 da se automatski isključuje na intervalima od pola sata. Interfejs takođe omogućava izbor između prikaza temperature vazduha u okolini ili temperature izmerene na ventilu.

Kao što je slučaj sa klima uređajem, Wave 2 kondenzuje vodu iz atmosfere, koja se koristi za hlađenje najtoplijih delova sistema. Višak vode otiče u unutrašnji rezervoar koji aplikacija prati i automatski se isključuje kada je pun; set dolazi sa fleksibilnim odvodom.

EcoFlow Wave 2: Performanse

Sve u svemu, Wave 2 odlično obavlja posao. Nedostatak je bio što ne može koristiti uskladištenu vodu za vlaženje vazduha zimi.

Najbolji deo je što je Wave 2 štedljiv na snagu, koristeći samo 4,3 vata u mirovanju. Taj se broj povećao na 536 vati pri grejanju, 286 vati pri hlađenju – između trećine i polovine konvencionalnih uređaja za grejanje i hlađenje. Ventilator koristio 30 vati na punoj snazi. Kada radi, bučan je koliko i grejalica sa ventilatorom ili prozorski klima uređaj: 44-56dB.

EcoFlow Wave 2: Dodaci

EcoFlow Wave 2

EcoFlow-ova Delta Pro baterija čini Wave 2 zaista prenosivim. Baterija ima kapacitet od 1.159 vati-sati, može proći kroz najmanje 800 ciklusa punjenja i ima LED indikator sa četiri elementa. Baterija nosi IP65 ocenu kako bi mogla da preživi prašinu i kišne oluje. Nasuprot tome, glavna Wave 2 jedinica ima manje strogu IPX4 ocenu vodootpornosti koja može izdržati prskanje i slabu kišu.

Baterija traje 3 sata u Max režimu visokog izlaza, dok korišćenje Eco režima produžava vreme rada na 4 sata i 35 minuta. Traje 4:45 u Sleep režimu i oko 2 sata da se ponovo napuni.

EcoFlow Wave 2: Zaključak

Po ceni od 1.299 dolara, Wave 2 toplotna pumpa je otprilike dvostruko skuplja od jednog od najboljih grejalica i prozorskih klima uređaja zajedno. Baterijski paket Wave 2 dodaje 900 dolara, a solarni paneli još 1.500 dolara. Srećom, kompanija daje popust na ceo paket od 2.799 dolara, ali i dalje je prilično skupo.

Tehnološki podvig, Wave 2 smanjuje izlaz toplotne pumpe na nivo sobe, omogućavajući da bude dovoljno lagan za nošenje. To je veliki korak napred jer čini dom udobnijim. Postoji velika šansa da ćemo jednog dana svi grejati i hladiti se toplotnim pumpama…

Read More