Blast from the past: Sid Meier’s Civilization (1991)

0
43
blast-from-the-past:-sid-meier’s-civilization-(1991)

Samo još jedan potez. Nema veće laži koju smo ikada izgovorili u trenucima kasnonoćne sesije igranja strategija. Tek je ponoć? Nema problema, ima još vremena. Međutim, samo nekoliko ”trenutaka” kasnije, Sunce se pojavljuje na horizontu i polako provlači svoje zrake kroz vaše roletne. Zar već?!

Prinuđeni da sačuvate igru i nastavite sa svojim životom (mada neke ni rana zora nije sprečila), nastavićete da razmišljate o najboljim potezima dok pokušavate da zaspite. Za ovu problematiku zaslužan je začetnik svih modernih 4X strategija – Civilization, iliti Civilizacije. Kada pogledamo ko stoji iza ove igre, jasno nam je zašto je jedna od najboljih i najuticajnijih strategija ikada – Brus Šeli je radio na Railroad Tycoon, dok je čuveni Sid Mejer kreirao Pirates!, naslov o kome smo pisali u trećem broju Play!Retro specijala.

Civilization kombinuje poteznu strategiju i istorijsku fikciju na jedinstven i zarazan način. Igra je faktički vremeplov kroz čitavu istoriju ljudske civilizacije, od 4000. godine pre nove ere do 21. veka. U ulozi neke vrste boga, igrači imaju zadatak da razviju i modernizuju svoju civilizaciju, pre svega istraživanjem novih tehnologija i širenjem teritorija kroz ratovanje i diplomatiju. Ceo sistem unapređenja je predstavljen u obliku kompleksnog tech tree-a, koji je konstruisan na osnovu složenosti svake tehnologije. Na primer, da biste izgradili nuklearnu elektranu, prvo morate da naučite vaše žitelje kako da naprave točak. Pored nauke i ratovanja, Civ se takođe bavi mnogim drugim konceptima koje čine jedno društvo, kao što su kultura, politika, religija i trgovina.

Igra se završava kada igrači pokore sve protivničke civilizacije ili kada pošalju svemirski brod do zvezdanog sistema Alpha Centauri, koji deli naziv sa još jednom Sid Mejerovom 4X strategijom iz 1999. godine.

Civilization je vanvremensko remek-delo bez koga mnoge popularne strategije ne bi ni postojale. Igra opstaje i dan danas, i poseduje veliku zajednicu posvećenih fanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More