Apple produžava licencu za 5G modem kompanije Qualcomm do 2027. godine

0
117
apple-produzava-licencu-za-5g-modem-kompanije-qualcomm-do-2027.-godine

Summary

U najnovijem razvoju, Apple je produžio licencu za patent kompanije Qualcomm za svoj 5G modem do 2027. godine. Ova odluka dolazi nakon što je prethodno produženje trajalo do 2026. godine, zbog tehničkih izazova koje je Apple morao da prevaziđe u […]

Apple produžava licencu za 5G modem kompanije Qualcomm do 2027. godine

U najnovijem razvoju, Apple je produžio licencu za patent kompanije Qualcomm za svoj 5G modem do 2027. godine. Ova odluka dolazi nakon što je prethodno produženje trajalo do 2026. godine, zbog tehničkih izazova koje je Apple morao da prevaziđe u razvoju sopstvenog 5G modema.

Izvršni direktor kompanije Qualcomm, Kristijano Amon, potvrdio je ovu vest tokom intervjua za CNBC, izjavivši da je zadovoljan odnosom sa Apple-om i da će nastaviti isporuku 5G modema. Apple, međutim, još uvek nije zvanično komentarisao ovu vest.

Apple je već dva puta odložio svoj interni razvoj 5G modema zbog tehničkih izazova. Prvobitno je planirano da ovaj čip bude uveden u iPhone SE telefon tokom proleća 2025. godine, ali zbog sporijih performansi, pregrevanja i veličine čipa, rokovi su bili odloženi na kraj 2025. godine, pa zatim do 2026. godine.

Iako Apple ima dugoročne planove za 6G čipove, ova odluka ukazuje na to da kompanija i dalje želi da razvija konkurentan 5G modem kako bi smanjila zavisnost od spoljnih dobavljača. To je slično „trci u naoružanju“ za mobilni SoC modem, gde je Qualcomm vodeći dobavljač.

Projekat modema je pokrenut 2018. godine kako bi se smanjila zavisnost Apple-a od spoljnih dobavljača. Međutim, dizajniranje sopstvenog čipa je izuzetno kompleksno, čak i za Apple koji ima izvanredan dizajnerski tim i infrastrukturu. Samsung je već od 2010. godine pravi sopstveni mobilni SoC, dok Apple i dalje nastoji da nadmaši te izazove i ostane konkurentan na tržištu.

Često postavljana pitanja (FAQ) o licenci za patent za Apple-ov 5G modem:

1. Šta je Apple uradio vezano za licencu za patent za 5G modem od kompanije Qualcomm?

– Apple je produžio licencu za patent kompanije Qualcomm za svoj 5G modem do 2027. godine.

2. Zašto je ova produžena licenca važna?

– Produžena licenca je važna jer omogućava Apple-u da nastavi koristiti Qualcomm-ov 5G modem, što je ključno za podršku 5G mreži na njihovim uređajima.

3. Zašto je Apple morao odložiti razvoj sopstvenog 5G modema?

– Apple je morao odložiti razvoj sopstvenog 5G modema zbog tehničkih izazova kao što su sporije performanse, pregrevanje i veličina čipa.

4. Šta je rekao izvršni direktor Qualcomm-a, Kristijano Amon, o ovoj vesti?

– Izvršni direktor Qualcomm-a je potvrdio vest i izjavio da je zadovoljan odnosom sa Apple-om i da će nastaviti isporuku 5G modema.

5. Da li je Apple komentarisao ovu vest?

– Trenutno nema zvanične izjave Apple-a o ovoj vesti.

6. Kakvi su dugoročni planovi Apple-a za 6G čipove?

– Apple ima dugoročne planove za 6G čipove, ali ova odluka ukazuje na to da kompanija želi razviti konkurentan 5G modem kako bi smanjila zavisnost od spoljnih dobavljača.

7. Kada je prvobitno planirano da se uvede 5G čip u iPhone SE telefon?

– Prvobitno je planirano da se 5G čip uvede u iPhone SE telefon tokom proleća 2025. godine.

8. Ko je vodeći dobavljač mobilnih SoC modema?

– Qualcomm je vodeći dobavljač mobilnih SoC modema.

9. Da li Samsung takođe ima sopstveni mobilni SoC modem?

– Da, Samsung već od 2010. godine pravi sopstveni mobilni SoC modem.

Sugestije za povezane linkove:

Apple

Qualcomm

Read More