Apple Intelligence: Podržani uređaji i funkcije

0
42
apple-intelligence:-podrzani-uredjaji-i-funkcije

Šta će dobiti vlasnici iPhone-a 15 Pro, a šta donosi iOS 18 za sve ostale?

PCPress.rs Image

Apple Intelligence stiže, ali ne na svaki iPhone

Korisnicima će biti potreban uređaj sa A17 Pro procesorom ili M-serije čipom. Samo tako će moći da koriste mnoge od funkcija koje su predstavljene na WWDC-u 2024.

To znači da će samo vlasnici iPhone 15 Pro (i oni sa iPad ili MacBook uređajima sa M-serijom) dobiti iOS 18 vezan za Apple Intelligence.

Zatim, tu su stvari poput Math Notes i Smart Script na iPadOS 18 i nove funkcije u Messages-u koje dolaze putem iOS 18 za sve koji mogu da se ažuriraju na najnovije verzije. Najbolji način da predvidite šta ćete dobiti je da znate koji procesor je u vašem iPhone-u, iPad-u ili Mac-u uređaju.

Zašto iPhone 14 Pro neće dobiti Apple Intelligence?

Nije jasno zašto stariji uređaji sa A16 čipom (poput iPhone 14 Pro) neće raditi sa Apple Intelligence-om. Njegov neuralni motor je više nego sposoban u poređenju sa M1. Bliži pogled na specifikacije tih procesora pokazuje da su glavne razlike u memoriji i grafičkoj moći. Konkretno, A16 Bionic može podržati maksimalno 6GB RAM-a, dok M1 počinje sa 8GB i ide do 16GB. Zapravo, svi podržani uređaji imaju najmanje 8GB RAM-a, što može biti jedan od glavnih razloga.

Iako možda nije fer da vlasnici relativno novog iPhone-a neće moći da koristite Apple Intelligence funkcije, i dalje će dobiti značajna ažuriranja putem iOS 18.

Koje iOS 18 funkcije dolaze na iPhone uređaje?

Praktično sve što je opisano tokom iOS dela WWDC 2024 dolazi na sve iPhone uređaje koji mogu da se ažuriraju na iOS 18. To uključuje prilagodljivi početni ekran, Control Center, namensku aplikaciju za lozinke, redizajniranu aplikaciju Photos, nove Tapback emoji reakcije, tekstualne efekte, zakazano slanje i još mnogo toga. Messages putem satelita dolazi samo na iPhone 14 ili novije modele. Moći ćete da šaljete tekstualne poruke, emojije i Tapback-ove, ali ne i slike ili video snimke.

Ako ste kupili vaš iPhone 14 u januaru 2024, dobili ste besplatnu dvogodišnju pretplatu za korišćenje Emergency SOS putem satelita i drugih satelitskih komunikacionih funkcija koje sada uključuju slanje poruka. To znači da ćete morati da počnete da plaćate pretplatu kako biste nastavili slanje poruka putem satelita nakon januara 2026.

Postoji mnogo ažuriranja koja dolaze sa iOS 18 koje Apple nije pokrio u svom. Aplikacije poput Maps-a, Safari-ja, Calendar-a i Journal-a dobijaju nove funkcije koje, zajedno sa ostalim promenama, čine značajno OS ažuriranje.

Koje Apple Intelligence funkcije propuštaju stariji uređaji?

Ako imate iPhone 15 Pro ili iPad (ili Mac) sa M-serije čipom, dobićete redizajniranog Siri-ja, Genmoji i Image Playground, kao i ugrađene alate za pisanje u sistemu. To znači da su alati poput lekture, sumiranja ili pomoći pri prilagođavanju tona u aplikacijama kao što su Mail, Notes ograničeni na uređaje koji podržavaju AI. Ako nemate jedan od tih uređaja, nećete dobiti ništa od toga.

Redizajnirani Siri

Redizajnirani Siri, koji dolazi samo kroz Apple Intelligence. Siri će da razume šta je na vašem ekranu i da kontekstualno odgovori na vaše upite. Ako ste dopisivali sa prijateljem o tome koji je bejzbol igrač najbolji, možete pitati Siri “Koliko home run-ova je postigao? “Asistent će znati ko je “on” u ovom kontekstu. Razumeće da se radi o sportisti, a ne o prijatelju sa kojim se dopisujete.

Apple Intelligence takođe donosi mogućnost kucanja Siri-ju. Možete pozvati tastaturu za razgovor sa asistentom dvostrukim dodirom na dno ekrana.

To takođe znači da je nova animacija sa svetlećim ivicama koja se pojavljuje kada se Siri aktivira ograničena na uređaje koji podržavaju Apple Intelligence. I dalje ćete gledati onu malu kuglicu na dnu ekrana kada razgovarate sa asistentom na iPhone 14 Pro ili starijem.

Mnogo je više funkcija koje dolaze putem Apple Intelligence a čini se da će biti puštene nešto kasnije ove godine.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.