Excel grafikoni za prikaz podataka kroz vreme

0
44
excel-grafikoni-za-prikaz-podataka-kroz-vreme

Za uobičajenu vizualizaciju podataka, pomoću jedne ili više serija, upotrebićete Column ili Bar chart. Ako želite da prikažete kako se podaci menjaju kroz vreme pravi izbor su Line ili Area. Ovi grafikoni dolaze u nekoliko varijanti: Line, 3-D Line, Area i 3-D Area. Možete ih iskoristiti za prikaz jedne ili više serija podataka…

Da biste prikazali linijski (Line) ili površinski (Area) grafikon selektujte podatke u zadatom vremenskom opsegu, a zatim iz Insert ribona odaberite opciju za njihov prikaz i podtip željenog grafikona.

PCPress.rs Image

Prilikom vizualizacije, u zavisnosti od ličnih preferenci, možete da izaberete da u tačkama gde se nalaze podaci koje želite da predstavite prikažete markere. Ovo je osobina linijskog grafikona (Line Chart). Markeri se podrazumevano prikazuju kao kvadratići, ali možete slobodno da promenite njihov oblik ili boju. Dodavanjem ili kopiranjem na grafikonu možete da prikažete i više serija podataka.

Površinski grafikon (Area Chart) je način prikaza podataka koji kombinuje jednostavnost linijskog grafikona i mogućnost prikaza volumena, odnosno kumulativnih vrednosti. On je zgodan za prikaz evolucije serija podataka kroz vreme iz kojih možemo da uočimo individualne ili grupne trendove.

PCPress.rs Image

Prilikom prikaza linijskog grafikona možete izabrati opciju za formatiranje serija podataka (Format Data Series). Ona omogućava da podesite debljinu, boju ili tip prikaza linije za svaku od njih. U okviru ove opcije se formatiraju i oblik ili boja markera. Posebno zanimljiva je opcija Smoothed line. Njenim uključivanjem Excel uvodi aproksimaciju na prelazu između tačaka tako da prikazana linija postaje glatka. Ovo posebno dolazi u obzir kod serija podataka čiji trendovi odgovaraju eksponencijalnoj, logaritamskoj ili trigonometrijskim funkcijama.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.