AMD ostvaruje značajne dobitke u segmentu desktop CPU-a u odnosu na Intel u prvom kvartalu 

0
36
amd-ostvaruje-znacajne-dobitke-u-segmentu-desktop-cpu-a-u-odnosu-na-intel-u-prvom-kvartalu 

AMD je nastavio da osvaja tržišni udeo u odnosu na Intel u prvom kvartalu 2024. godine, iako ukupni odnos ostaje blizu podeli od 80-20 koja ide u korist Intela.

PCPress.rs Image

Ipak, i dalje je uglavnom 80-20 u korist Intela

Mercury Research je objavio svoj izveštaj nakon zatvaranja tržišta 9. maja, napominjući da je ovo bio prvi “normalan” kvartal od pandemije.

Svi segmenti na tržištu (klijenti, serveri, mobilni uređaji) videli su smanjenje isporuka u prvom kvartalu, što je normalno nakon sezonskih vrhunaca tokom četvrtog kvartala. System-on-chip isporuke su se smanjile, pretežno zbog usporavanja AMD-ovih SoC čipova — što je samo po sebi uzrokovano usporavanjem ove generacije igračkih konzola.

Intel je imao pobedu: Dobio je procentualni poen tržišnog udela u mobilnom segmentu, kako su isporuke Core Ultra čipova počele da se povećavaju, izjavio je Mercury. (Isporuke su bile ometene, ipak, problemima u montaži u Intelovim fabrikama.) Intel takođe uspešno prodaje “Intel Processor” N100 i N200 CPU-ove niže klase, nadmašujući AMD. Uprkos tome što je AMD-ov udeo opao za isti procenat u onome što je suštinski dvoboj između dva glavna konkurenta, i dalje je bio veći za 3.1 procentnih poena u poređenju sa prethodnom godinom, na 19.3 procenata. Intel drži 80.7 procenata tržišta mobilnih PC procesora.

Međutim, u desktop segmentu, AMD je dobio gubeći manje. Obično, prodaja desktop računara opada u prvom kvartalu, a kod Intela je opala još više nego obično. Međutim, AMD je bio blizu stabilnog kvartala, i dobio je 4.2 procentna poena tržišnog udela u toku kvartala i 4.7 poena u poređenju sa prethodnom godinom. Ukupno, Intelov tržišni udeo je 76.1 procenat u desktop segmentu, ustupajući 23.9 procenata AMD-u.

Mercury Research je pripisao ove dobitke snažnim prodajama linija procesora Ryzen 5000 i 8000.

Ukupno, AMD je dobio 0.4 procentna poena u celokupnom “klijentskom” tržištu, pri čemu AMD poseduje 20.6 procenata. Intel drži 79.4 procenata.

Ipak, ne zaboravimo na Arm. Mercury navodi da je udeo Arma (Qualcomm PC-jevi plus Apple Mac-ovi) porastao sa 10.3 procenta u četvrtom kvartalu na oko 11.1 procenat. Tamni konj u trci za procesorima (Zhaoxin, partnerstvo X86 sa Via) verovatno raste, ali Mercury nije mogao da navede konkretan broj.

Izvor: Pcworld

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.