Vraćanje traženog opsega: Excel funkcija OFFSET

0
40
vracanje-trazenog-opsega:-excel-funkcija-offset

Funkcija INDEX, za zadate argumente, vraća jedinstvenu vrednost. Ali šta ako želimo da kao rezultat dobijemo opseg vrednosti? U tom slučaju potrebno je iskoristiti Excel funkciju OFFSET.

Sintaksa ove funkcije je sledeća:

OFFSET (;;;;<širina>)

Opseg predstavlja adresu ćelije ili opsega ćelija od kojih počinje pretraga. Red i kolona su pozitivne ili negativne vrednosti koje označavaju poziciju rezultata u odnosu na zadati opseg. Ako je to ćelija, radi se o poziciji u odnosu na zadatu ćeliju, a ako je opseg u pitanju je pozicija u odnosu na gornju levu ćeliju opsega. Visina i širina su broj redova i kolona koje želimo da vratimo kao rezultat. Hajde da vidimo kako ovo radi kroz nekoliko jednostavnih primera.

Formula:

=OFFSET(B3;0;0;1;1)

kao rezultat vraća jednu ćeliju, upravo B3. Ako u odnosu na B3 želimo da sumiramo opseg širine 2 reda i visine 2 kolone potrebno je napisati formulu:

=SUM(OFFSET(B3;0;0;2;2))

PCPress.rs Image

U praksi, funkcija OFFSET je idealan izbor za izračunavanje kumulativne sume (Running Total). U ovu svrhu potrebno je napisati formulu:

=SUM(OFFSET($B$4;0;0;A4))

te je iskopirati u preostale ćelije u tabeli.

Ovaj izraz izračunava kumulativnu sumu tako što polazi od prve ćelije gde je evidentiran promet ($B$4) a zatim uvećava opseg u zavisnosti od referentne vrednosti u koloni A. U ovom primeru ona je zgodna jer sadrži redne brojeve, a da nje nema mogli bismo da iskoristimo i funkciju ROW da odredimo broj reda ćelije u kojoj se trenutno nalazimo te da na njega dodamo pomeraj u zavisnosti od pozicije tabele u radnom listu. Konačno, kada unesemo prvu formulu, te je iskopiramo u preostale ćelije u tabeli dobićemo kumulativnu sumu.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.