U Samsungu prvi štrajk radnika ikada

0
35
u-samsungu-prvi-strajk-radnika-ikada

PCPress.rs Image

Najveća radnička organizacija u Samsungu, Nacionalni sindikat Samsung Electronics-a, najavila je da planira štrajk sledeće nedelje u borbi za poštenu kompenzaciju. Članovi prete da će preskočiti posao na jedan dan, 7. juna, u nadi da će kompanija poslušati njihove zahteve nakon što su pregovori o platama tokom proteklih meseci zapali u ćorsokak. Ako se štrajk realizuje, prema izveštaju BNN Bloomberg-a, biće to prvi štrajk zaposlenih u kompaniji od njenog osnivanja. Kako izveštava Reuters, Samsung je pristao na povećanje plata od 5,1 procenat ove godine, ali sindikat takođe pregovara o dodavanju još jednog dana godišnjeg odmora za radnike i većoj transparentnosti u vezi sa bonusima za performanse.

PCPress.rs Image

Zahtevi sindikata

“Ne tražimo povećanje plata od 1-2 procenta. Ono što želimo je da budemo pošteno plaćeni za količinu urađenog posla,” rekli su lideri sindikata ispred Samsungovih kancelarija u Seulu. “Želimo da budemo pošteno i transparentno kompenzovani za naš rad.”

Nacionalni sindikat Samsung Electronics-a ima 28.000 članova, što predstavlja više od petine radne snage kompanije. Lideri sindikata ne očekuju da će štrajk značajno uticati na Samsungovu proizvodnju, jer su većina proizvodnih procesa ionako automatizovani, ali se nadaju da će njihov izlazak na ulice naterati kompaniju da ih shvati ozbiljno. Sindikat sada ima veću moć za pregovore — broj članova se učetvorostručio u proteklih nekoliko godina nakon što je kompanija obećala da će prestati sa praksama suzbijanja sindikata.

Istorija i trenutna situacija

Samsung je ranije bio poznat po suzbijanju organizovanih radničkih aktivnosti. U 2018. godini, predsednik odbora Lee Sang-hoon bio je optužen za sabotiranje legitimnih radničkih aktivnosti pretnjama da će smanjiti plate zaposlenih koji im se pridruže, namernim odugovlačenjem pregovora između menadžmenta i radnika i kopanjem kompromitujućih informacija o ključnim sindikalnim osobama kako bi ih ubedio da prekinu svoje aktivnosti. Lee je podneo ostavku na mesto predsednika odbora 2020. godine, iste godine kada je izvršni predsednik Samsung-a Jay Y. Lee obećao da će prekinuti praksu suzbijanja sindikata.

Sindikat je, međutim, izjavio da “nema promene u stavu menadžmenta” uprkos Lee-jevom obećanju da će eliminisati ne-sindikalno upravljanje. “Više ne možemo stajati po strani dok kompanija pokazuje nedostatak volje za pregovorima,” dodali su. Ako kompanija odbije da se uključi u značajne pregovore, sindikat planira da organizuje još štrajkova u budućnosti. Portparol Samsung-a rekao je za BNN Bloomberg da “kompanija ostaje posvećena dobronamernim pregovorima sa sindikatima i ulaže svaki iskren napor da postigne dogovor.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.