Tesla povećava cene za evropski model 3 

0
46
tesla-povecava-cene-za-evropski-model-3 

Zbog najave EU o povećanju tarifa na električna vozila kineske proizvodnje, Tesla je najavila da će podići cenu modela 3 na evropskom tržištu od jula, iako nije preciziran nivo poskupljenja. 

PCPress.rs Image

 Prema izveštaju CNBC-a, izvršni direktor Tesle Elon Musk izjavio je 13. juna da će cena modela 3 na evropskom tržištu biti prilagođena od 1. jula zbog tarifa EU, ne otkrivajući konkretno povećanje. 

 Prema izveštaju Rojtersa, Evropska komisija je najavila da će od 4. jula uvesti tarife u rasponu od 17,4% do 38,1% na električna vozila uvezena iz Kine. Tarifne stope će varirati u zavisnosti od obima državnih subvencija koje prima svaki proizvođač automobila. Ova mera ima za cilj da spreči kineske proizvođače koji imaju koristi od državnih subvencija da potkopaju tržište jeftinim električnim vozilima, čime nanose štetu automobilskoj industriji EU

 Nejasno je kolika će tarifa biti nametnuta na Teslina električna vozila kineske proizvodnje. Evropska komisija je saopštila da će za Teslu važiti individualno obračunata tarifna stopa. Da li Tesla sarađuje sa istragom vlasti EU protiv subvencija takođe će uticati na primenjenu konačnu tarifnu stopu. 

 Iako je EU odlučila da uvede visoke carine na kineska električna vozila, i dalje postoje različita mišljenja među raznim stranama. Nemačka vlada i automobilska industrija najoštrije su reagovale, strahujući da bi to moglo da zapali trgovinski rat Kine i EU. 

 Prema izveštaju Sinhue koji se poziva na izvore, Teslina fabrika u Šangaju je prva gigafabrika američkog proizvođača automobila van SAD, koja je isporučila 947.000 vozila 2023. 

 Prema prethodnom izveštaju Baronsa, nemački ministar saobraćaja Volker Vising je izjavio da su „Kaznene tarife Evropske komisije pogodile nemačke kompanije i njihove vrhunske proizvode. Automobili moraju postati jeftiniji kroz veću konkurenciju, otvorena tržišta i značajno bolje uslove poslovanja u EU, a ne kroz trgovinski rat i izolaciju tržišta. 

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.