Scatter i Bubble grafikoni u Excel izveštajima

0
54
scatter-i-bubble-grafikoni-u-excel-izvestajima

XY (Scatter Chart) je je tip grafikona koji je pogodan za poređenje dve serije podataka. Dobar primer gde može dobro da se primeni je analiza konkurencije. Ukoliko želite npr. da na x osi prikažete prihode, a na y osi dobit, Excel će nacrtati tačku na preseku, a na osnovu ove informacije možete da prepoznate koliko dobro se koja kompanija kotira. Podtip Scatter grafikona zove se Bubble, a on omogućava da umesto tačke prikažete krug čiji dijametar prezentuje neku informaciju, npr. veličinu aktive ili broj zaposlenih…

Kako napraviti Scatter grafikon? Polazimo od tabele u kojoj je prikazano 10 najboljih trgovaca, u odnosu na veličinu prihoda, u 2022. godini. Podaci su preuzeti sa APR. Tabela sadrži naziv kompanije, prihode, dobit i broj zaposlenih.

Za početak, selektujte samo opseg podataka u kolonama PRIHODI i DOBIT. Otvorite Insert ribon. Scatter grafikon možete da izaberete nakon što pokrenete opciju Recommended Charts, ali i na osnovu prečice za kreiranje ovakvih grafikona koju možete da pronađete u okviru ribona.

PCPress.rs Image

Promenite naslov. Podesite x i y osu tako da prikazuju vrednosti u milionima. Na grafikonu trenutno vidimo samo tačkice, ne i nazive kompanija. Da bismo njih dodali potrebno je prikazati nazive vrednosti serija (Data Labels), otvoriti njihova podešavanja, izabrati opciju Value From Cells a zatim kliknuti na Select Range. Dalje, izaberite opseg sa nazivima kompanija i oni će se pojaviti na grafikonu.

PCPress.rs Image

Scatter chart, kako smo ga do sada napravili, izgleda sasvim solidno. Da li možemo da ga načinimo još boljim?

PCPress.rs Image

Najpre, izaberite grafikon pa zatim opciju Change Chart Type u Chart Design ribonu. Odaberite Bubble Chart. Zatim, izaberite opciju Select Data, te Edit Series. U polje Series Bubble Size treba dodati opseg iz poslednje kolone, gde je prikazan broj zaposlenih.

PCPress.rs Image

Nakon ove akcije, na x osi će biti prikazani prihodi, na y osi dobit, a širina „mehurića“ ukazivaće na broj zaposlenih. Podrazumevano podešavanje je da svi „mehurići“ budu iste boje. Ako želite to da promenite izaberite opciju za formatiranje serija, izaberite meni za izbor boje, te zatim opciju Vary colors by point. Na kraju još malo ispomerajte oznake koje ukazuju na kompanije i dobićete odličan Bubble grafikon. Obavezno ga prikažite pored tabele sa podacima ili neke od ključnih pokazatelja dodajte pored naziva kompanije, na taj način će prezentacija podataka biti još bolja.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.