Preporučeni grafikoni u Excel izveštajima

0
23
preporuceni-grafikoni-u-excel-izvestajima

Koji tip grafikona iskoristiti kako biste na najbolji način izvršili vizualizaciju podataka u Excel izveštaju? Najpre, imajte u vidu da postoje oni koji su univerzalni kao npr. Column, Bar, Pie/Donut… kao i oni koji su specifični, kao što su: Sunburst, Histogram, Waterfall, Box&Whisker… Iako ćete, u većini slučaja, sami izabrati tip grafikona kojim ćete predstaviti podatke, često je ipak najbolje da pokrenete opciju Recommended Charts

Kada želite da dodate grafikon najpre je potrebno da u Excel radnom listu selektujete opseg podataka. Tom prilikom gledajte da izaberete i zaglavlja tabele sa podacima. Zatim, u Insert ribonu možete da se odlučite za neki od najčešće korišćenih grafikona ili da pokrenete opciju Recommended Charts. Šta će se dogoditi kada kliknemo na dugme za pokretanje ove opcije? Otvoriće se istoimeni dijalog prozor koji poseduje dve kartice. Recommended Charts nudi vam da izaberete neki od grafikona koje je Excel procenio kao idealan izbor s obzirom na selektovane podatke.

PCPress.rs Image

Kartica All Charts nudi mogućnost izbora nekog iz široke palete Excel grafikona. Recent grupa sadrži poslednje korišćene grafikone, Templates čuva snimljene predloške, a zatim su tu i grupe: Column, Line, Pie, Bar, Area, XY (Scatter)

PCPress.rs Image

U većini slučajeva za vizualizaciju podataka izabraćemo grafikon s kolonama: Column chart. Pošto se on često koristi, postoji meni za dodavanje ovog tipa grafikona u okviru Insert ribona. On postoji u tri varijante: Clustered Column Chart, Stacked Column Chart i 100% Stacked Column Chart.

Clustered Column grafikon se koristi kada želite da prikažete više razdvojenih serija podataka. Znači, u njemu je svaka od njih prikazana ponaosob. Stacked Column grafikon serije dodaje jednu na drugu. Ukupna visina kolone je zbir svih serija. 100% Stacked Column prikazuje procentualni udeo svake od serija u ukupnom zbiru vrednosti.

PCPress.rs Image

Kao alternativu Stacked Column grafikonu nekada ćete izabrati Bar Chart. On je posebno koristan npr. kada želite da prikažete podatke o artiklima koji imaju dugačke nazive. U slučaju dužeg teksta Excel će pokušati da ga prelomi u dva reda a ako to ne uspe postaviće ga dijagonalno ili, u krajnjoj instanci, rotiraće ga za 90%. Ako se ovo dogodi možda bi trebalo da promenite tip grafikona u Bar Chart.

PCPress.rs Image

Bar Chart takođe postoji u tri varijante: Clustered Bar Chart, Stacked Bar Chart i 100% Stacked Bar Chart. Izaberite onu za koju smatrate da na najbolji način prikazuje podatke.

Naposletku, i Column Chart i Bar Chart imaju svoje 3D varijante. Upotreba ovakvih grafikona možda spada u egzibicionizam, ali ako vam ovo radi posao: zašto da ne?

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.