Napredna pretraga opsega: Excel funkcija XMATCH

0
48
napredna-pretraga-opsega:-excel-funkcija-xmatch

XMATCH je savremena verzija funkcije MATCH. Koristi se za pretraživanje opsega, a vraća broj koji označava poziciju tražene vrednosti. Njena prednost u odnosu na funkciju MATCH je u tome što omogućava i pretraživanje pomoću džoker znakova, kao i podešavanje smera i naprednih načina pretrage…

Sintaksa funkcije XMATCH je:

XMATCH (;;[];[])

Prvi argument funkcije je vrednost koja se traži, a drugi je opseg gde se ona traži. Mod upoređivanja je opcioni argument, a može biti 0, za tačno poklapanje (podrazumevana vrednost), -1 za tačno poklapanje ili nižu vrednost, +1 za tačno poklapanje ili višu vrednost ili 2 za korišćenje džoker znakova u pretrazi. Džoker znakovi se koriste kao zamena za jedan (?) ili više karaktera (*) u pretrazi. Poslednji, opcioni argument, je mod pretrage. On može da bude +1 za pretragu od početka (podrazumevana vrednost), -1 za pretragu od kraja, 2 za binarnu pretragu (rastući redosled) i -2 za binarnu pretragu (opadajući redosled). Binarna pretraga predstavlja unapređen algoritam pretraživanja nizova koji se primenjuje isključivo kod onih koji su sortirani, u rastućem ili opadajućem redosedu. Koristi se kada su oni jako veliki pa nam je važno da se pretraga ubrza.

Hajde da vidimo kako se koristi ova funkcija na jednom jednostavnom primeru. Pronađimo, u zadatoj tabeli, poziciju prvog artikla čiji je proizvođač kompanija „BAMBI“. Napisaćemo formulu:

=XMATCH(“BAMBI”;D4:D13)

Tekst „BAMBI“ tražimo u opsegu D4:D13, što označava kolonu u kojoj se nalaze imena proizvođača. Treći parametar je izostavljen, jer se radi o tačnom podudaranju (Exact Match) koje je podrazumevana vrednost. Kao rezultat Excel će vratiti broj 5, što je oznaka pozicije prvog „BAMBI“ artikla.

PCPress.rs Image

Kako da modifikujemo smer pretrage? Unesimo formulu:

=XMATCH(“BAMBI”;D4:D13;0;-1)

Ovde smo naveli treći parametar i dali mu vrednost 0, a četvrti parametar ima vrednost -1 što označava pretragu od kraja zadatog opsega. Formula vraća rezultat 9, što je pozicija poslednjeg „BAMBI“ proizvoda u listi.

Kako pronaći prvi artikal čiji naziv počinje slovom „K“? Napišimo formulu:

=XMATCH(“K*”;B4:B13;2;1)

U ovoj formuli iskorišćen je džoker znak „*“. Tekst „K*“ označava artikle koji počinju slovom „K“. Zatim navodimo opseg, što su vrednosti u koloni koja sadrži nazive artikala. Treći argument je 2, što označava pretragu uz pomoć džoker znakova, a poslednji je 1 čime naglašavamo da pretraga kreće od početka.

PCPress.rs Image

Šta se dešava ukoliko Excel ništa ne pronađe? Pojaviće se greška #N/A! Iz ovog razloga ponekad je korisno kombinovati funkciju XMATCH sa nekom funkcijom za upravljanje greškama ili npr. funkcijom ISNUMBER, koja proverava da li je rezultat numerička vrednost.

Na primer, kako proveriti da li postoji artikal koji u svom nazivu sadrži reč „LIFE“? Napišimo formulu:

=IF(ISNUMBER(XMATCH(“*LIFE*”;B4:B13;2));”IMA”;”NEMA”)

Funkcija XMATCH iskorišćena je za pretragu opsega sa nazivom artikala, uz upotrebu džoker znakova, sa zadatim kriterijumom „*LIFE*“ (ovo znači da je reč „LIFE“ deo teksta, bilo da se nalazi na početku, kraju ili u sredini). Ako funkcija MATCH vrati neki broj, ISNUMBER vraća vrednost TRUE, te IF funkcija prikazuje tekst „IMA“. U suprotnom, prikazaće se tekst „NEMA“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.