Na Tribeca festivalu prvi put nastupaju filmovi generisani AI alatima

0
30
na-tribeca-festivalu-prvi-put-nastupaju-filmovi-generisani-ai-alatima

Tribeca filmski festival će premijerno prikazati pet kratkih filmova napravljenih pomoću AI tehnologije, prema izveštaju The Hollywood Reporter-a. Ovi filmovi će koristiti OpenAI-jev Sora model, koji pretvara tekstualne unose u video klipove. Ovo je prvi put da će ovaj tip tehnologije biti u centru pažnje na velikom filmskom festivalu.

PCPress.rs Image

Inovativni pristup pripovedanju

„Tribeca je ukorenjena u osnovnom verovanju da pripovedanje inspiriše promene. Ljudima su potrebne priče da bi napredovali i razumeli naš predivan i slomljen svet,” rekla je suosnivačica i CEO Tribeca Enterprises Jane Rosenthal. Ko je bolji da beleži naš predivan i slomljen svet od nekoliko redova koda koje poseduje kompanija koja je upravo raspustila svoj posvećeni tim za bezbednost kako bi dozvolila CEO-u Sam Altmanu i ostalim članovima odbora da sami regulišu sve?

Neimenovani filmski stvaraoci su svi dobili pristup Sora modelu, koji još uvek nije dostupan javnosti, ali su morali da prate uslove dogovora postignutih tokom nedavnih štrajkova koji se odnose na AI. COO OpenAI-ja, Brad Lightcap, kaže da će povratne informacije koje pruže ovi filmski stvaraoci biti korišćene da „Sora postane bolji alat za sve kreativce.“

Kada smo poslednji put pokrivali Sora model, mogao je da rukuje sa samo 60 sekundi videa iz jednog unosa. Ako je to još uvek slučaj, ovi kratki filmovi će učiniti da serije sa Quibi platforme izgledaju kao dokumentarci Kena Burnsa. Softver takođe ima problema sa uzročno-posledičnim vezama, što je, zapravo, osnova svake priče. Međutim, sva ova ograničenja dolaze iz “davnih” dana februara, a ova tehnologija se brzo razvija. Takođe, pretpostavljamo da ne postoji pravilo protiv korišćenja unosa za kreiranje pojedinačnih scena, koje filmski stvaraoci mogu povezati kako bi napravili priču.

Nećemo dugo čekati da saznamo da li hladna tehnologija može tačno zaviriti u naša topla ljudska srca. Kratki filmovi će biti prikazani 15. juna, a odmah nakon premijere sledi razgovor sa raznim filmskim stvaraocima.

Ovo sledi nakon niza dogovora između OpenAI-ja i raznih medijskih kompanija. Vox Media, The Atlantic, News Corp, Dotdash Meredith, pa čak i Reddit su sklopili dogovore sa OpenAI-jem kako bi omogućili kompaniji da trenira svoje modele na njihovom sadržaju. U međuvremenu, Meta i Google traže slična partnerstva sa holivudskim filmskim studijima kako bi trenirali svoje modele. Izgleda da ćemo dobiti budućnost u kojoj „AI stvara sve,“ bilo da to želimo ili ne.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.