Living Computers Museum zauvek zatvara svoja vrata

0
39
living-computers-museum-zauvek-zatvara-svoja-vrata

ePlaneta


PCPress.rs Image

Jedan od najpoznatijih muzeja istorije računara, Living Computer Museum, stacioniran u Sijetlu, uskoro će biti zauvek zatvoren. Muzej je prestao da prima posetioce 2020. godine, zbog COVID-19 pandemije i od tada nije bio otvoren za javnost, a sada je potvrđeno da prestaje sa radom.

PCPress.rs Image

Osnivač muzeja je suosnivač Microsoft-a, Paul Allen, a otvoren je 2012. godine. Za sada nema zvaničnih informacija o razlozima njegovog zatvaranja. Allen je preminuo 2018. godine, a od tada muzejom upravlja njegova fondacija. Tokom prošle nedelje ugašeni su nalozi na društvenim mrežama, kao i oficijelni sajt muzeja.

Eksponati iz muzeja, navodno prema Allen-ovoj želji, tokom godine biti poslati na aukcije, a prihod od prodaje će biti uplaćen u dobrotvorne svrhe. Neki od računara koji se nalaze u muzeju su izuzetno retki i vredni i očekuje se da će dostići veoma visoke cene. Među njima je DEC PDP-10, prvi računar na kome su Allen i Bill Gates radili, pre nego što su osnovali Microsoft. Očekuje se da će njegova cena dostići između 30.000 i 50.000 dolara.

Međutim, postoje i drugačija mišljenja. Prema njima, deluje čudno da bi Paul Allen uložio toliko truda i novca u prikupljanju starih računara, da bi poželeo da se rasprodaju posle njegove smrti. Oni smatraju da je cilj muzeja bio da se stara računarska tehnologija ne zaboravi i da ne bude „izgubljena u vremenu“. Zato smatraju da bi bilo bolje da se muzej proda nekom drugom vlasniku, nego da se rasprodaje njegova imovina.

Izvor: ExtremeTech

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.