Kineska misija ponovo sletela na Mesec

0
47
kineska-misija-ponovo-sletela-na-mesec

PCPress.rs Image

Kina je poslala na Mesec još jednu svoju letelicu, a ova se uspešno spustila na površinu Zemljinog prirodnog satelita. U pitanju je Chang’e-6 – četvrta kineska letelica kojoj je uspešno izvela ovaj poduhvat.

PCPress.rs Image

Prethodna robotska letelica Chang’e-5 je krajem 2020. godine krenula sa lansirne stanice Wenchang uz pomoć rakete Long March 5. Na matičnu planetu je donela kamenje sa Meseca, što se poslednji put dogodilo pre 45 godina, kada su američke i sovjetske ekspedicije donele uzorke sa ovog nebeskog tela. Nova Chang’e 6 letelica se spustila na tamnu stranu Meseca, gde je provela 48 sati u sakupljanju uzoraka.

Chang’e-6 ima bušilicu kojom je probila mesečevu površinu, i robotsku ruku kojom je sakupljala rigolit. Nakon prvog dela misije 3. juna je poletela nazad na Zemlju. Sa sobom je ponela uzorke – prve sa „daleke strane Meseca“. Kina tako ostaje jedina zemlja koja se spustila u ovu mesečevu oblast, a to je prvi put učinila 2019. godine.

Chang’e-6 je provela dva dana u sakupljanju uzoraka. Sakupila je oko dva kilograma materijala iz džinovskog kratera Aitken. Naučnici su uzbuđeni što će dobiti priliku da ispituju kamenje koje niko na Zemlji do sada nije video.

Kina planira da pošalje svoje astronaute na Mesec do 2030. godine, a američka Artemis-3 misija je planirana za 2026. Do tada nas očekuje još nekoliko misija, a cilj je potraga za vodom i odgovarajućim mestom za bazu.

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.