ICQ odlazi u istoriju

0
79
icq-odlazi-u-istoriju

BIZIT plus

PCPress.rs Image

ICQ, IM program koji je bio veoma popularan u ranim danima komunikacija na Internetu, uskoro će zauvek prestati da radi. Autori ovog programa najavili su da će ga ugasiti 26. juna i zamolili su korisnike da pređu na neki drugi instant messaging sistem.

PCPress.rs Image

ICQ je postao popularan devedesetih godina prošlog veka, kada je većina ljudi za komunikaciju koristila IRC. Međutim, IRC je uglavnom bio namenjen za grupne komunikacije, dok je ICQ doneo lakoću komuniciranja jedan-na-jedan.

Korisnicima koji su se prijavljivali na ICQ, dodeljivani su brojevi, koji su vremenom bili sve već. Pošto su oni dodavani sekvencijalno, moglo je da se vidi koliko dugo je neko koristio ovaj servis. Najkraći brojevi su bili petocifreni, što je značilo da su korisnici sa takvim brojevima koristili ICQ gotovo od samog njegovog početka. Najveći procvat ICQ je doživeo početkom 2000. godina, kada je dostigao 100 miliona registrovanih naloga.

Skraćenica ICQ je izvedena iz fraze „I seek you“, a program je originalno razvila izraelska kompanija Mirabilis. Kasnije ga je otkupio AOL, a nakon toga ruska kompanija Mail.Ru Group, koja je sada poznata pod imenom VK (u njenom vlasništvu se nalazi istoimena društvena mreža i servis za slanje instant poruka).

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.