Dvadeset godina Odseka za softversko inženjerstvo na ETF-u

0
54
dvadeset-godina-odseka-za-softversko-inzenjerstvo-na-etf-u

U subotu 11. maja 2024. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu održana je proslava dvadesetogodišnjice studijskog programa Softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta.

PCPress.rs Image
Studenti i diplomirani inženjeri Odseka za softversko inženjerstvo na proslavi u Rektoratu

U svečanoj i prijatnoj atmosferi, uz puno emocija, diplomirani i sadašnji studenti iz svih dvadeset generacija susreli su se sa svojim kolegama i profesorima. Mnogi od njih već su izgradili veoma uspešne karijere kod nas i u velikim svetskim IT kompanijama. Zato nije ni čudo što su brojne kompanije pomagale Odsek za softversko inženjerstvo od osnivanja pa do danas, dodeljujući stipendije i nagrade najboljim studentima, kao i vrednu računarsku opremu za moderne laboratorije.

Na svečanosti je govorio Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić, koji je naglasio značaj Odseka za softversko inženjerstvo za razvojni potencijal Fakulteta i osvrnuo se na doprinose ove struke drugim tehničkim disciplinama. Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić izneo je ohrabrujuće statističke podatke o uspešnosti studiranja i velikim perspektivama za zapošljavanje studenata Odseka za softversko inženjerstvo. Profesor Đokić je rekao da se ovaj Odsek nalazi u samom vrhu visokog obrazovanja na našem Univerzitetu.

Zatim je govorio prof. dr Boško Nikolić, šef Odseka za softversko inženjerstvo, koji je podsetio prisutne na velike doprinose kolega koji su gradili temelje ovog studijskog programa, a koji na žalost više nisu među živima, a to su prof. dr Dušan Velašević, prof. dr Borivoj Lazić, prof. dr Vladimir Blagojević, mr Laslo Kraus i mr Igor Anđelković. Profesor Nikolić je istakao značaj saradnje sa kompanijama i naučnih doprinosa diplomaca, od koji je sedmoro već doktoriralo na Elektrotehničkom fakultetu, a još sedmoro na prestižnim svetskim univerzitetima kao što su MIT, EPFL, ETH Cirih, Imperial College London, Temple University (Philadelphia, Pennsylvania)

Katedra za računarsku tehniku i informatiku ETF, nosilac nastave na odseku za softversko inženjerstvo
Katedra za računarsku tehniku i informatiku ETF, nosilac nastave na Odseku za softversko inženjerstvo

Na kraju je govorila prof. dr Jelica Protić, šef Katedre za računarsku tehniku i informatiku. Katedra je nosilac nastave na Odseku za softversko inženjerstvo i među nastavnim osobljem ima 14 diplomaca ovog Odseka, dok je još šest zaposleno u Računskom centru ETF-a. Ona je iznela podatke o četiri akreditacije ovog studijskog programa, od kojih je poslednja dobijena u martu 2024. godine i po kojoj se očekuje upis 180 novih studenata u školskoj 2024/25 godini.

Program je vodio prof. dr Dražen Drašković, jedan od pripadnika prve generacije upisane na Odsek za softversko inženjerstvo 2004. godine, istakavši poseban doprinos dekana Elektrotehničkog fakulteta u vreme osnivanja Odseka prof. dr Branka Kovačevića, kao i narednih dekana prof. dr Miodraga Popovića, prof. dr Zorana Jovanovića, prof. dr Mila Tomaševića i prof. dr Dejana Gvozdića. Od početka rada do danas šefovi Odseka za softversko inženjerstvo bili su prof. dr Igor Tartalja, prof. dr Dragan Milićev, prof. dr Miroslav Bojović i prof. dr Boško Nikolić.

Do sada je na Odseku za softversko inženjerstvo diplomirao 931 student, a trenutno ih aktivno studira 1004. U nastavi učestvuje 50 nastavnika i 35 saradnika, koji prenose znanja iz preko 80 predmeta, a u novoj akreditaciji uvedeni su i novi sadržaji po preporukama vodećih međunarodnih organizacija IEEE i ACM iz oblasti zaštite podataka, dubokog mašinskog učenja, upravljanja projektima i preduzetništva.

Kruna ovog događaja bila je dodela plaketa i zahvalnica kompanijama za posvećenost razvoju Odseka za softversko inženjerstvo, stipendiranju studenata i drugim donacijama. Plakete su dobile kompanije Endava i Nordeus, dok su zahvalnice uručene predstavnicima kompanija ASEE Solutions, Axians Serbia, BE-terna, Comtrade Group, Decenter, ELSYS Eastern Europe, Ericsson, Eviden Southeast Europe, Foursquare Labs, Institut Mihajlo Pupin, IRITEL, LEVI 9 GLOBAL SOURCING BALKAN, LOGO, MERIT SOLUTIONS, Microsoft Development Center Serbia, PARAGRAF LEX, TELEGROUP, Telekom Srbija, TomTom, VAST.COM i Zühlke Engineering.

Slavlje je nastavljeno u prolećnom ambijentu dvorišta Kapetan Mišinog zdanja, uz koktel i zvuke džez-muzičara kvarteta Cottonnails Band. Uspešni mladi IT stručnjaci, predstavnici ministarstava, akademskih i naučnih institucija, studenti i njihovi profesori, uživali su u reprezentativnom prostoru Rektorata i susretima sa novim i starim prijateljima i kolegama, praveći planove o saradnji na novim projektima koji će doprineti izvrsnosti Odseka za softversko inženjerstvo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.