Blast from the past: Myst (1993)

0
50
blast-from-the-past:-myst-(1993)

Video igre nam daju priliku da, barem na kratko vreme, pobegnemo od stvarnog života i potpuno se izgubimo u nekom drugom svetu. Ovo je bila glavna čar neobične avanture Myst, iza koje stoje dva brata, Robin i Rand Miler.

Myst vodi igrače na misteriozno ostrvo koje je potrebno istražiti, a rešavanjem zagonetki moguće je putovati u druge svetove (takozvani ”Ages”). Myst je koristio ”neverbalno pripovedanje”, tako da su igrači morali da se načitaju kako bi saznali nešto više o priči.

Myst je bio prilično neobičan jer se dosta razlikovao od video igara tog vremena, čak i za standarde klasičnih puzzle avantura – bacao je igrače u nepoznato okruženje bez ikakvog objašnjenja, nije imao jasan cilj, vremensko ograničenje, interfejs, kao ni neprijatelje, tako da igrač nije bio u opasnosti u bilo kom trenutku. Osim vas, igrača, u igri praktično ”nema žive duše”.

Iako su postojale solidne šanse da će igra biti potpuni neuspeh, Myst je oduševio igrače sa svojim imerzivnim svetom, atmosferom, zanimljivim zagonetkama, realističnom pre-renderovanom 3D grafikom i nelinearnom, misterioznom pričom. Prodat je u preko šest miliona kopija i tako postao najprodavanija PC igra, a ovu titulu je držao sve do 2002. godine, kada se pojavio The Sims.

Myst je dobio mnoštvo nastavaka, spin-off naslova, rimejkova, romana, stripova, i TV seriju. Takođe je imao veliki uticaj na razvoj VR igara zbog svoje imerzivne atmosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More