Znanstvenici preimenovali gen zbog Microsoft Excela

0
87

Automatsko formatiranje u Microsoft Excelu je korisna stvar za brzu izradu proračunskih tablica, no genetičari se zbog njega hvataju za glavu

HUGO Gene Nomenclature Committee (HGNC) je odbor Organizacije za genom čovjeka koji postavlja standarde za nomenklaturu ljudskih gena. HGNC odobrava jedinstveno i smisleno ime za svaki poznati ljudski gen, a pored imena, koje je obično dugačko između 1 do 10 riječi, HGNC dodjeljuje svakom genu i kratku oznaku.

Odbor je nedavno objavio nove upute za nomenklaturu gena kako u tablicama Microsoft Excela ne bi dolazilo do automatskog formatiranja koje mijenja znanstveni podatak. Kao primjer navode slučaj s genom MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1), koji se sada u kratkom imenu mora nazvati MARCHF1, kako ga Excel ne bi preformatirao u datum 1-Mar (1. ožujka).

Tijekom ove godine zbog Excelovih tablica su promijenjena imena 27 gena, a to nije nova stvar, jer je jedna studija iz 2016. godine ukazala da je Excelovo automatsko formatiranje načinilo greške na čak jednoj petini svih gena unesenih u tablice unutar znanstvenih studija.

Vjerujemo da ste se svi susreli s problemima vezanim uz Excelovo automatsko formatiranje, ali doista bizarno zvuči da znanstvenici zbog Microsoftovog softvera moraju mijenjati imena gena.

Original Article