Ženi presađeno 3D printano uho od njenih stanica

0
94

Pacijentica, poznata samo kao Alexa iz Meksika, rođena je s rijetkom urođenom manom pod nazivom mikrotija, kongenitalnom malformacijom srednjeg i vanjskog uha koja nastaje poremećajem u embrionalnom razvoju, uzrokuje deformaciju vanjskog dijela uha i može utjecati na sluh.

Dr. Arturo Bonilla, dječji kirurg za rekonstrukciju uha u San Antoniju, izveo je operaciju uklanjanjem pola grama hrskavice s Alexinog ostatka uha i zatim ga poslao u tvrtku 3DBio Therapeutics u Long Island City, Queens, zajedno s njezinim 3D skenom zdravog uha.

Pacijentičini kondrociti, odnosno stanice odgovorne za stvaranje hrskavice, izolirale su se iz uzorka tkiva i uzgajale s hranjivim tvarima kako bi se pretvorile u milijarde stanica. Te su stanice pomiješane s bio-tintom na bazi kolagena, koja se oblikuje u vanjsko uho nakon što se umetne u specijalizirani 3D bio-printer.

Implantat je okružen otisnutim, biorazgradivim omotačem, kako bi pružio ranu potporu, ali se kasnije apsorbira u tijelo pacijenta.

Dr. Bonilla kaže da bi implantirano uho trebalo s vremenom sazrjeti, razvijajući prirodan izgled i osjećaj, uključujući elastičnost normalnog uha.

Original Article