Zelena kometa prolazi pored Zemlje

0
37
zelena-kometa-prolazi-pored-zemlje

Nedavno je primećena retka zelena kometa koja će proleteti pored naše planete, a Zemljani koji budu imali sreće će moći da je vide i golim okom.

PCPress.rs Image

U pitanju je kometa C/2022 E3 ZTF, a eksperti kažu da je s predstavom već počela, budući da će u januaru i februaru 2023. godine moći da se posmatra bez potrebe za specijalnom opremom. Prvi put je primećena u martu 2022. godine, a pored Zemlje prolazi nakon pauze od oko 50 hiljada godina.

NASA je objavila da će kometa između 12. januara i 2. februara približiti Suncu, da bi potom krenula ka Zemlji. Stanovnici severne hemisfere bi trebalo da je vide krajem januara, a južne početkom februara. Ističe se da su komete nepredvidive, ali da bi zelena trebalo da bude vidljiva na tamnom noćnom nebu ako nastavi onako kako je krenula.

Vidljivost će naravno zavisiti i od drugih faktora, na primer od zagađenosti vazduha, a oni koji imaju dobru fotografsku opremu će biti u prednosti, te će sasvim sigurno moći da naprave snimke komete koju odavno niko nije video.

Izvor: space.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.