Zbog hakovanja Twitter-a uhapšen 17-godišnjak

0
125


Ovoga petka na Floridi u mestu Tampa uhapšen je 17-godišnji Graham Ivan Clark, internet nadimka Kirk, za kojeg policija osnovano sumnja da je pristupao računarima i internim sistemima Twitter-a bez ovlašćenja. Drugim rečima, on je bio mozak operacije kojom su, socijalnim inženjeringom i ciljanim telefonskim i e-mail phishingom, kompromitovani zaposleni Twitter-a da bi se preko njihovih računa pristupilo alatima za administraciju.
To je rezultovalo pokušajem hakovanja 130 korisnika Twitter-a, odreda poznatih i slavnih osoba sa milionima pratilaca. S 45 računa poslate su prevarantske poruke (na temelju kojih su hakeri i ponešto zaradili na bitcoinima), u 36 inboxa je provaljeno, a za 7 korisnika potvrđeno je i da su preuzeti istorijski podaci.
Osim Clarka, optužnice su zaradili i Mason Sheppard nadimka "Chaewon" iz Ujedinjenog Kraljevstva i Nima Fazeli nadimka "Rolex" sa Floride. Oni su pod sumnjom da su bili suučesnici u najvećem uspešnom hakerskom napadu na Twitter ikada.
U istrazi su ulestvovali istražitelji FBI-a, koji su uz pomoć Coinbasea i američke poreske uprave uspeli dobiti određene podatke o bitcoin walletima koje su napadači koristili za prevaru. Analizom tih podataka došli su i do e-mailova i IP adresa, a potom i do identiteta ovih trojice osumnjičenih.

Photo of the 17 year old hacker who was arrested for the Twitter Bitcoin security breach; along with 2 others. pic.twitter.com/dPwzcGZjhq

— AS-Source News (@ASB_Breaking) July 31, 2020

IT vestiOriginal Article