Zatvor budućnosti je AI zatvor

0
31
zatvor-buducnosti-je-ai-zatvor

PCPress.rs Image

Novi predloženi zatvorski sistem nazvan Cognify cilja na mentalno zatvaranje zatvorenika.

PCPress.rs Image

Cognify

Prema Instititu za politiku zatvora, SAD ima višu stopu zatvaranja na 100.000 stanovnika u svojoj populaciji od bilo koje druge NATO zemlje. Čak i višu od narednih pet članica zajedno (Velika Britanija, Portugalija, Kanada, Francuska i Belgija).

Hashem Al-Ghaili, molekularni biolog i naučni komunikator iz Jemena, u intervjuu za Wired predlaže rešenje za problem visokih stopa zatvorenika u SAD-u. On predlaže koncept virtuelnog zatvora umesto tradicionalnog fizičkog zatvora. Ovaj predlog ne podrazumeva doslovno stavljanje uređaja Meta Quest 3 na glave zatvorenika na duži vremenski period. Međutim, ideja nije mnogo udaljena od toga. Ideja je da se zatvorenici drže u virtuelnom okruženju koristeći naprednu tehnologiju umesto u fizičkim zatvorima.

Al-Ghaili predlaže novi neurološki zatvorski sistem koji se naziva Cognify. Objavio je video predlog virtuelnog pravosudnog sistema na svom Instagramu i YouTube kanalu i izgleda zastrašujuće.

Evo kako Cognify funkcioniše u teoriji. Umesto da se zatvaraju zatvorenici na duga vremenska razdoblja, zatvorenici bi bili podvrgnuti veštačkim sećanjima u virtuelnom okruženju. Sistem stvara prilagođeni AI-generisani sadržaj koji se konvertuje u vizuelne informacije i isporučuje u mozak zatvorenika kao i delove njihove DNK i RNK koji su povezani sa formiranjem sećanja radi uspostavljanja obrasca dugotrajnog sećanja.

Testiranja na životinjama

Trenutno, takva tehnologija ne postoji i Cognify je samo predlog. Međutim, Al-Ghaili tvrdi da eksperimenti sprovedeni na životinjama pokazuju da bi ovaj proces mogao da funkcioniše kod ljudi u nekom trenutku u budućnosti. Na primer, studija objavljena u martu u naučnom časopisu Nature koja je koristila miševe kao testne subjekte otkrila je da sećanja možda formiraju pokvarenim i popravljenim nizovima DNK.

Naravno, postoje etičke implikacije i efekti koji bi trebalo da se razmotre ako takav sistem postane stvarnost. Al-Ghaili navidu da bi Cognify mogao da se desi u roku od decenije od sada, ali samo “ako bi mogli da prevaziđu etička ograničenja koja ograničavaju testiranje takve tehnologije.”

Celu stvar možete besplatno pogledati na YouTube-u.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.