Zašto Disney i Comcast i dogovor oko Hulua?

0
47
zasto-disney-i-comcast-i-dogovor-oko-hulua?

Hulu sudbina i dalje visi o koncu nakon izjava generalnog direktora Disney Bob Iger ove nedelje. Govoreći na konferenciji Morgan Stanley Tech, Media i Telecom Iger je rekao da Disney  još uvek raspravlja o tome da li će otkupiti Comcast-ov udeo od 33 odsto u Huluu, aludirajući na trenutni ekonomski pad i poteškoće same kompanije sa Disney Plus-om.

PCPress.rs Image

„Ono što trenutno radimo, jer posedujemo dve trećine Hulu-a i imamo sporazum sa Comcast-om koji može rezultirati time da posedujemo 100 odsto, jeste da zaista veoma, veoma pažljivo proučavamo posao“, rekao je Iger. U intervjuu za CNBC prošlog meseca, Iger je na sličan način odbacio pretpostavke da će Disney  kupiti preostali udeo u Huluu, rekavši „da to nije nužno slučaj“ i da je „trenutno sve na stolu“.

Još 2019. godine, Comcast i Disney  su objavili sporazum koji će na kraju dati Disney-u potpunu kontrolu nad Hulu servisom za striming. Ali taj sporazum nije nužno gotova stvar — umesto toga, on jednostavno dozvoljava ili Disney -u ili Comcast-u da prinudi prodaju Comcast-ovog preostalog udela u Hulu-u Dizniju počevši od januara 2024. Hulu-ova stvarna procena će biti nezavisno procenjena bliže krajnjem roku za prodaju, ali sporazum daje zagarantovanu minimalnu procenu od 27,5 milijardi dolara – što čini udeo kompanije Comcast vredan najmanje 9 milijardi dolara.

Čak i za Disney to je mnogo novca. I baš kao i mnoge druge gigantske tehnološke i medijske kompanije, Disney je trenutno malo u nedostatku novca. Iger je najavio nekoliko mera za smanjenje troškova u Disney od kada se vratio na mesto izvršnog direktora prošlog novembra, otpuštajući 7.000 radnika i restrukturirajući ključne oblasti poslovanja. Disney-ev striming biznis takođe je izgubio oko 1,5 milijardi dolara u prošlom kvartalu, a Disney Plus i Hulu su prijavili usporavanje broja pretplatnika.

Suočeni sa ekonomskom krizom, Disney okleva da se obaveže na kupovinu

Iako je izrazio da je Hulu „čvrsta platforma“ i „veoma privlačan“ za oglašivače, Igerov oprez nije neosnovan. „Već se pokazalo da je to vredno za njih, a pokazalo se da je oglašavanje vredno za nas“, rekao je Iger. „Ali okruženje je trenutno veoma, veoma nezgodno, i pre nego što donesemo bilo kakve velike odluke o našem nivou ulaganja, našoj posvećenosti tom poslu, želimo da razumemo gde bi to moglo da ide.

Predsednik kompanije Comcast Mike Cavanagh odgovorio je na oklijevanje koje je Iger izrazio u februaru na istoj medijskoj konferenciji Morgan Stanley, tvrdeći da je kompanija otvorena za druge ponude za svoj udio u Huluu, iako pod rizikom da raskine svoj trenutni ugovor sa Disney. „Zapamtite, oni i mi smo još 2019. godine sklopili veoma čist i dobar sporazum za put-kol koji se dešava početkom 2024.“, rekao je Cavanagh, a prenosi Deadline. „Veoma smo srećni zbog toga. Ali, ako dođe do nečeg drugačijeg, moramo razmotriti stvari.”

Kako sada stoji, Comcast još uvek može da primora Disney da kupi svojih 33 odsto udela u Huluu sledeće godine u skladu sa uslovima put-kol ugovora. Disney  može na sličan način naterati Comcast da proda, ali s obzirom na to da Iger kaže da „cilja uštedu od 5,5 milijardi dolara u celoj kompaniji“, malo je verovatno da će u narednim mesecima naći dovoljno novca iza kauča u Disney World-u da nastavi sa takvim potezom.

Izvor: TheVerge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.