Zaposleni tuže Facebook zbog traume od uznemirujućih sadržaja

Kompaniji Facebook preti zbirna tužba u Sjedinjenim Američkim Državama zbog nezaštićenosti zaposlenih od posledica uznemirujućih sadržaja na internetu.

Bivša moderatorka sadržaja Selena Skola, koja je, prema rečima advokata, bila zadužena za uklanjanje odvratnih slika i video-snimaka, tužila je kompaniju zato što joj je taj posao prouzrokovao posttraumatski stresni poremećaj.

Moderatori u Facebooku svakodnevno su bombardovani sadržajima u vidu fotografija, snimaka i prenosa uživo koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece, silovanja, mučenje, seks sa životinjama, odsecanje glava, samoubistva i ubistva, saopštio je advokat tužiteljke Kori Nelson. – Trenutno proveramo tvrdnje – navodi se u saopštenju kompanije Facebook.

Advokati smatraju da kompanija zanemaruje dužnost da zašititi zaposlene i da zapošljava radnike na određeno vreme, koji, suočeni sa šokantnim sadržajima, trpe nepopravljive traumatske posledice.

Reagujući na optužbe, kompanija je priznala da je posao često težak. – Zbog toga vrlo ozbiljno shvatamo pomoć naših moderatora – kaže se u saopštenju.

Prema tvrdnjama kompanije, zaposleni pohađaju specijalnu obuku, a na raspolaganju im je i pomoć psihologa. Tužiteljka Selena Skola iz San Franciska radila je devet meseci za Facebook, počevši od juna 2017, nakon čega joj je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Advokatska kancelarija “Burns Charest” planira da podnese zbirnu tužbu protiv Facebooka u ime svih zaposlenih koji su pretrpeli slične posledice i, između ostalog, traži osnivanje fonda za medicinske testove i zdravstvenu brigu o moderatorima.

Izvor: Blic
Foto: Pixabay

Original Article