Započelo testiranje tankanja aviona bespilotnim letjelicama

0
266

Tvrtke Boeing i Northrop Grumman započele su testiranje bespilotnih letjelica "tankera" za punjenje gorivom aviona s posadom. Jedna od takvih letjelica je i MQ-25 Stingray (slika gore), koji se testira za tankanje F/A-18 Super Hornet borbenog lovca i E-2D Advanced Hawkeye zapovjednog zrakoplova.

Nakon što je uspješno testiran za punjenje gorivom u letu na F/A 18 lovcu, Boeing i Northrop Grumman će ga testirati u simulacijama na drugim tipovima zrakoplova prije nego što ga pošalju u prave operacije.

Ideja tog projekta je da letjelice roboti uspješno surađuju s ljudskim pilotima u timu, uz minimalne preinake na postojećim zrakoplovima.

U jednoj od simulacija E-2D je istovremeno nadzirao operacije punjenja MQ-25 letjelice i upravljao drugim zračnim operacijama poput izviđanja, nadzora i pratnje, a sve to je postignuto korištenjem standardnog softvera uz minimalne preinake sučelja posade na E-2D i F/A-18 avionima.

Za uspješnost operacija punjenja gorivom od strane robota važnu ulogu igra napredna umjetna inteligencija, odnosno algoritam strojnog učenja kojim se drastično smanjuje potreba za upravljanje operacijom od strane pilota.

U kasnijim testovima će se isprobavati nadogradnje sučelja, poboljšano autonomno ponašanje i otporne zaštićene mreže.

Original Article