Započela velika britanska vježba s ratnim robotima

Ministarstvo obrane Velike Britanije pokrenulo je veliku vojnu četverotjednu vježbu na kojoj će se testirati čak 70 novih ratnih tehnologija, među kojima i novi tipovi robotiziranih tenkova, transportera, dronova i artiljerijskog samohodnog oružja.

Točnije rečeno, testiraju se tehnologije i borbena vozila bez posade koja se mogu slati na bojišnice prije vojnika, čime bi se trebalo izbjeći ljudske žrtve i povećati učinkovitost borbenih djelovanja. Prema tvrdnji visokih vojnih časnika britanske vojske i dužnosnika Ministarstva obrane, svim bespilotnim sustavima se upravlja daljinski, što znači da ih vode operateri te nemaju mogućnost samostalnog donošenja odluka, no uskoro bi se u njima trebao naći i AI, koji će im povećati autonomiju.

Stoga je teško vjerovati da će kontrola uvijek biti u rukama ljudi, jer postoje brojne situacije poput prekida veza i iznenadnih napada u kojima bi umjetna inteligencija trebala pokazati pravu snagu, brzinu sagledavanja situacije i djelovanja, pa vjerujemo da budućnost ratovanja više naginje ka potpuno funkcionalnim terminatorima nego autićima s daljinskim upravljanjem.

Tijekom spomenute vježbe koju provodi bojna grupa Royal Tank Regiment Battle Group iz Prve oklopno pješačke brigade, u testiranju sustava će sudjelovati više od 200 osoba, pripadnika RAF-a, Royal Marinesa, američke vojske, britanskog vojnog znanstvenog laboratorija Dstl (Defence Science and Technology Laboratory i industrijskih partnera koji će testirati više od 70 proizvoda i sustava u simuliranim vojnim operacijama.

Original Article