Zagreb može dobiti stotine milijuna kuna za najam DTK

0
66

Nakon brojnih višegodišnjih sudskih parnica Grad Zagreb još uvijek nije uspio položiti svoje vlasništvo nad takozvanom DTK mrežom (distributivno-telekomunikacijskom kanalizacijom), odnosno infrastrukturom izgrađenom ispod zagrebačkih cesta i nogostupa kroz koju su provučeni telekomunikacijski kabeli.

Zagrebački holding se nada kako bi uskoro trebao biti razriješen vlasničko-imovinski i korisnički spor nad pravom vlasništva nad DTK-om naslijeđen iz ne-vlasničkog komunističkog sustava, u kojem je šahtove i kanale namijenjene kabelskom povezivanju telefonskih centrala te kućnih i poslovnih telefona gradio i spajao svatko, od samoupravnih interesnih zajednica (SiZ-ova), mjesnih odbora, gradova i sela, pošte, cestara, željezničara, općedruštvenih poduzeća bez titulara, vlasnika privatnih parcela itd, a da je rijetko tko imao za to valjane dozvole i vlasništvo upisano u katastrima i zemljišnim knjigama.

Zajedničko je bilo svima samo to da su telefonske priključke izravno ili kroz različite samodoprinose naplaćivali krajnjim korisnicima, narodu.

Ukoliko sudska presuda bude u korist Grada Zagreba, polaganje prava nad vlasništvom DTK mreže bi značilo da svi koji koriste mrežu, odnosno u njoj imaju provučene kabele za svoje usluge, trebaju plaćati naknade Zagrebačkom holdingu, što bi u gradski proračun moglo donijeti na stotine milijuna kuna.

O kakvoj se imovinsko-pravnoj sapunici radi i može li se ta problematika napokon riješiti pročitajte u članku objavljenom na portalu zagrebi.hr na ovoj poveznici.

Original Article