Za utaju poreza od 2019. mnogo veće kazne

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković kaže da će i 2019. godinu obeležiti reforma ove institucije, da će suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i najavljuje poreske olakšice za privredu. Ona je za Blic najavila i da će ove godine kaznena politika za utaju poreza biti mnogo stroža.

Kako objašnjava, najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija i to u vidu takozvanog poreskog kredita, dok potpuno oslobađanje od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnovane firme za primanja koja ne prelaze 37.000 dinara.

– Svima koji ulažu u kapital nove firme koja obavlja inovacionu delatnost 30% od tog ulaganja biće priznato kao poreski kredit. On se odnosi na utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreske obaveze počev od 2019. godine – rekla je Marković.

Ministar finansija, dodala je, podzakonskim aktom bliže uređuje uslove i način ostvarivanja prava na poreski kredit.

– Od početka 2019. poslodavac može da ostvari oslobođenje 100% poreza na zarade i doprinose na zarade osnivača i lične zarade, ukoliko one nisu više od 37.000 dinara – rekla je ona, dodavši da će to važiti za novoosnovane firme koje na to imaju pravo u periodu od 12 meseci, od dana osnivanja do kraja 2020. godine.

Kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, Marković kaže da su inspektori od početka 2018. do sredine decembra utvrdili novootkrivene javne prihode u iznosu od 25 miliona dinara, što je za 159% više u odnosu na 2017. godine. Kod otkrivanja neregistrovanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 203 miliona, kad se radi o kontrolisanju fiskalnih kasa, nepravilnosti su utvrđene u 1.588 objekata, što je 37,2% do pregledanih.

Takođe, navodi ona, nadležnim tužilaštvima podneto je ukupno 1.339 krivičnih prijava, od čega se na prijave sa obeležjem sive ekonomije odnosi 878 protiv 1.206 osoba, što predstavlja 65,6% od ukupno podnetih krivičnih prijava.

– Pritom je utajen porez od 4,9 milijardi. Oduzeto je gotovo 20 tona rezanog duvana i duvana u listu, više od 400.000 paklica cigareta, 2.500 litara alkoholnih pića, 70.000 litara naftnih derivata i dve tone kafe ukupne vrednosti 77,9 miliona dinara – rekla je Marković.

Ona je istakla da je dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-om i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije MUP-a u 2018. rezultirala otkrivanjem šest organizovanih kriminalnih grupa koje su utajile porez od pola milijarde dinara i ostvarile korist od dve milijarde.

Izvor: Blic, Tanjug
Foto: Pixabay

Original Article