Yubico ključ: Još lakše do bezbednosti

0
210

USB-C dominira na modernim uređajima, toliko da Evropska unija želi da stimuliše njegovu upotrebu. To znači da i sigurnosni ključevi, koji služe kao dvofaktorska autentifikacija, te sredstvo za logovanje bez lozinki, moraju da se prilagode toj potrebi.

PCPress.rs Image

Sigurnosni eksperti odavno govore protiv lozinki, budući da su nesigurne, mogu da se hakuju ili jednostavno zaborave. Velike kompanije polako napuštaju nizove brojeva i drugih simbola, pa se akciji pridružio Yubico ključ koji se pre par meseci odlučio za otisak prsta.

Microsoft od septembra govori o podršci za logovanje bez lozinki, što će korisnicima omogućiti da svojima nalozima pristupaju bez nizova slova, brojeva i drugih simbola. Kompanija je ovaj način logovanja dozvolila još u martu, pa se od tada preko 150 miliona korisnika na svoje Azure Active Directory i Microsoft naloge loguje bez lozinki. Opcija je u septembru stigla do svih korisnika, koji mogu da izaberu neki od drugih načina autentifikacije – Microsoft Authenticator aplikaciju, Windows Hello, sigurnosne ključeve ili autentifikaciju preko koda koji se dobija putem mejla ili telefona.

PCPress.rs Image

Očekuje se da će nove mere korisnike štititi od phishing napada, te da će olakšati pristup servisima kao što su Microsoft 365, Microsoft Teams, Outlook, OneDrive, Family Safety, Microsoft Edge, te drugi. Rešio bi se i problem slabih lozinki, koji je bitno ugrožavao bezbednost korisnika, budući da Microsoft beleži oko 579 napada u sekundi koji su u vezi s ovim propustom.

Yubico je jedan od ključeva koji podržavaju ove promene, a njegov Bio Series je nedavno predstavio biometrijsku autentifikaciju. Novi ključevi su najpre namenjeni desktop računarima, a svaki ima ugrađen čitač otisaka prstiju, što poboljšava bezbednost, posebno onih korisnika koji vole slabe lozinke. Yubiko odgovara i na zahteve da se prilagodi na USB-C, pa ključevi omogućavaju logovanje na taj način, ali i na druge – prislanjanjem ključa na telefon ili računar, te tako što se ključem jednostavno tapne na USB-C ulaz.

Izvor: Ars Technica

The post Yubico ključ: Još lakše do bezbednosti first appeared on PC Press.Original Article