YouTube zabrinut da će Shorts uništiti platformu

0
71
youtube-zabrinut-da-ce-shorts-unistiti-platformuPoslednjih godina, YouTube je ponovio da su kratki video sadržaji visok prioritet. Novi izveštaj otkriva da postoje unutrašnji strahovi u vezi sa YouTube Shorts-ima koji utiču na osnovni biznis dugih video sadržaja.

Prema Financial Times-u, stariji zaposleni u YouTube-u na nedavnim strategijskim sastancima su “diskutovali o riziku da se dugi video sadržaji, koji donose više prihoda kompaniji, ‘gase’ kao format.” Interni podaci pokazuju da kreatori “snimaju manje dugih video sadržaja – podstaknuti nedostatkom potrošačke potražnje.”

Ovaj pomak utiče na prihod od oglasa, jer duži video sadržaji omogućavaju više oglasa i “veći stopu klikanja na oglase ka e-trgovinskim sajtovima.” Kao i gledaoci, i oglašivači se sve više opredeljuju za kratke sadržaje prilikom komisioniranja reklama za proizvode.

Ovo dolazi nakon što je YouTube prijavio pad prihoda od oglasa u tri od poslednja četiri kvartala, iako je zabeležen porast u najnovijem izveštaju. Sajt je počeo pooštravati pravila protiv blokatora oglasa, dok je cena YouTube Premium-a porasla u SAD-u.

Što se tiče same kompanije YouTube:

YouTube tvrdi da su Shorts “dizajnirani da dopune, a ne da konkurišu, svim drugim formatima koje kreatori koriste” na platformi, kao što su audio i livestream-ovi.

Read More