YouTube uveo poglavlja za lakše snalaženje u dugim videima


Ukoliko gledate dugačke video emisije, podcaste, koncerte ili kakve druge sadržaje na YouTube-u, a ne zanimaju vas baš u svojoj punoj dužini, do sada ste se mogli oslanjati tek na opis u kojem su njegovi autori mogli postaviti "timestamp" i tako označiti pojedina poglavlja unutar videa. YouTube je primetio da je ova opcija popularna, pa je oznake poglavalja sada uveo i na vremensku crtu ispod videa.
Ako autor odluči da označi sekcije unutar svog videa, njegovi gledaoci će te oznake moći videti u obliku isprekidane vremenske crte. Prelaskom preko nje prikazaće im se tačno vreme početka i kraja pojedinog poglavlja, kao i njegov naslov, pa će biti lakše pronaći samo onaj deo videa koji želite da pogledate.
Funkcionalnost je kompatibilna unazad, što znači da će autori moći poglavlja dodati i u svoje starije video zapise. Na telefonima će, prelazite li prstom preko prelaza iz jednog poglavlja u drugo, uređaj čak i kratko zavibrirati (ako to telefon podržava) kako biste lakše pronašli početak pojedine sekcije.
YouTube je poglavlja na ograničenom broju korisnika testirao od prošlog meseca, a sada ona postupno postaje dostupna gledateljima koji sadržaje sa ovog servisa konzumiraju putem desktopa, ali i telefona, bilo na Android-u ili na iOS-u.

0:00 We heard you and added Video Chapters.
0:30 You liked it.
1:00 Now it's official: Video Chapters are here to stay.
1:30 Creators, try Chapters by adding timestamps starting at 0:00 to your video description. Viewers, scrub to find exactly what you’re looking for.
2:00 Enjoy! pic.twitter.com/bIHGsGVmyW— YouTube (@YouTube) May 28, 2020

IT vestiOriginal Article