Yakuza: Like A Dragon

0
536

Pošteno je reći da je Yakuza sada veći nego što je ikada bio. Ono što je nekad bilo kultna franšiza sada bi trebalo da se lansira zajedno sa konzolom sledeće generacije (Xbox Series S/X), a dolazi i na PS5, nudeći njeno iskustvo kao izlog sledeće generacije i nadajući se da će vas ohrabriti da donesete odluku da bacite gomilu novca na novu konzolu.

Iako je za sada samo na PS4, ne moramo da kažemo da je Yakuza: Like A Dragon naša prva Yakuza igra i to je sjajan skok za nove igrače, nudeći potresnu i višestranu priču, neverovatno dopadlјivog novog glavnog junaka (Ichiban Kasuga), i puno stvari koje treba obaviti, uz samo nekoliko spoticanja i usputnih usporavanja. To je definicija kvalitetnog JRPG-a i sjajan uvod za žanr na devetoj generaciji konzola.

U Like A Dragon vi igrate kao Ichibana Kasugu, člana Yakuza sa niskim rangom koji prihvata pad za njegov klan i priznaje ubistvo koje nije počinio da bi zaštitio veću organizaciju. Nakon što je proveo gotovo dve decenije u zatvoru, Ichiban je pušten na slobodu 2019. godine i otkrio da porodica čiji je nekada bio deo ne priznaje ili ne želi više da ima bilo kakve veze s njim.

Nakon što je ostavljen da bude mrtav, spasila ga je mala grupa beskućnika, a jedan od njih, Yu Nanba, pitao je Ichibana o falsifikovanoj jenskoj novčanici koju je imao u jakni kada se probudio u novom gradu Ijincho. Odatle kreće priča sa više pokretačkih mehanizama, usredsređenih na korupciju, koncept prolaska kroz hijerarhiju društva i moć i izdaja veza i prijatelјa kako bi se stvorio potresan i intenzivno zadivlјujući narativ koji nikada ne popušta.

Ovo što smo upravo opisali samo je mali fragment onoga što se događa u Yakuza: Like A Dragon, sa bogatstvom drugih likova koji su se pridružili Ichiban-u na njegovom putu, kao što su Saeko Mukouda, hostesa i Koichi Adachi, bivši policajac koji je otpušten nedelјama pre nego što je trebalo da ode u penziju. Ali, nemojte misliti da je ova priča ovde samo o gradu. Budite uvereni da Like A Dragon provodi isto toliko vremena udublјujući se u istoriju Ichiban-a, porodicu iz koje je potekao i balansiranje moćnih sila Yakuza, do političkih stranaka i još mnogo toga.

Dok je Yakuza: Like A Dragon savršeno dostupan novim igračima, oni koji su igrali prethodne naslove i prethodno su se zalјubili u seriju, u narativnoj perspektivi imaće mnogo toga da vole. Bilo da se radi o malim nagoveštajima ili teasovanjima na početku ili većim iznenađenjima i otkrivanjima, Yakuza: Like a Dragon čvrsto je ukorenjen u Japanu koji je došao pre 2019. godine i gradovima koje je klan Tojo ostavio iza sebe. Prošlost serije i njena budućnost ovde u Like A Dragon čvrsto su isprepleteni.

Budući da je ova igra pomak za Yakuza seriji, došlo je do puno promena i izmena na tradicionalnoj Yakuza formuli koje su pre objavlјivanja izazivale zabrinutost. Ali, nakon igranja ove nove verzije Yakuza, možemo sa sigurnošću da kažemo da bi ovo lako moglo da postane budućnost franšize. Iako ne možemo da ih direktno upoređujemo jer nismo igrali nijednu drugu igru.

Krenimo od Ichiban-a i nove postave likova. Ichiban kao glavni junak je odličan, savršeno balansirajući ozbilјnost koju biste očekivali od bivšeg Yakuza člana sa srčanim humorom i stalnim Dragon Quest referencama (što nam je svaki put izmamilo osmeh).

Ono što Ichiban-a zaista izdvaja jeste kako tokom prvih 10-ak sati igre polako vidite da je on samo običan momak koji je upao u život Yakuza jer nije imao gde da ode. Iako su svi oko njega strogi i daju ozbilјne izjave, umešaće se humanizacijom ili neverovatno povezanom anegdotom.

Kada su u pitanju ostali likovi koji se usput pridruže Ichiban-u, svi su oni redovni lјudi koji se nađu u zapletu većem nego što su mogli da zamisle. Dakle, iako niko od njih nema Yakuza blјeštavilo i glamur, svi su na sličan način povezani sa Ichiban-om i imaju njihove lične priče isprepletene u iskustvo.

Posebno smo uživali da sedimo u lokalnom baru, Survive, i pijemo s njima, dok je jedan događaj u njihovom životu polako napredovao i zamolјeni smo da damo naše mišlјenje o tome šta treba da rade. Ovo su sjajni mali trenuci koji vam zaista pomažu da uspostavite vezu sa članovima vaše grupe i osigurate da razvijete interes za njihov život.

Čekajte, jesmo li rekli članovi grupe? Da, sigurno jesmo, jer Yakuza je sada JRPG zasnovan na potezu i to funkcioniše. To deluje neverovatno dobro. Pre toga, Yakuza je bio poznat po njegovoj prekomernoj akciji i sposobnosti da spontano uzme bicikl i udara lice nasilnika njime. U teoriji, ovo ne bi bilo ono što biste očekivali od igre zasnovane na potezima, ali Ryu Ga Gotoku Studio je uspeo da prevede Yakuza akciju u prošlosti u njegovu sadašnjost zasnovanu na potezu.

Umesto neprijatelјa koji mirno stoje u bitkama, Yakuza: Like a Dragon će učiniti da se vi, vaša grupa i vaši neprijatelјi dinamično krećete, izbegavajući levo i desno, napredujući ka neprijatelјu ili se povlačeći. Doduše, zapravo se ne dešavaju napadi, ali ovaj pokret daje igri sjajan akcijski osećaj kakav ranije nismo videli u JRPG-u. Zaista pomaže da se poveća tempo borbe i da se ne oseća tako sporo kao što je borba u žanru poznata.

Ovaj osećaj akcije i brza nijansa u poteznoj borbi pojačava se činjenicom da će Ichiban i vaša grupa automatski šutnuti kantu. Oni će takođe podići konus ili mokri znak podu kada odlučite da napadnete jedan na jedan, isklјučujući njihovo osnovno oružje radi dodatne štete od predmeta okoline.

YakuzaPovrh toga, ako napad sruši neprijatelјa i ako dovolјno brzo pritisnete dugme za napad, možete da iskoristite njihovu ranjivost dok leže i nanesete dodatni deo štete. Sve ovo pomaže da se zadrži fluidnost i spontanost prethodnih borbenih sistema serije, ali i da se razvije u novu eru.

Poslednja stvar u vezi s bitkama je da priča sadrži brojne klјučne boss bitke, koje su naglašene uzbudlјivim soundtrack-om koji zaista dodaje ton igri i monumentalni osećaj bitke koja se odvija. Definitivno ćemo slušati soundtrack u budućnosti.

Unutar borbenog sistema Like A Dragon dodaje se raznolikost u obliku veština kojima svaki član ima pristup, u rasponu od malih naleta udaraca do velikih čišćećih zamaha koji mogu da pogode i uništr više neprijatelјa odjednom, od kojih svaki košta MP. Svaki član grupe takođe ima pristup nizu odbrambenih veština za koje biste očekivali da će ih pronaći u JRPG-u zasnovanom na potezu.

Uprkos tome, borba nije samo „Nanba ima ovo oružje“ ili „Ichiban može da izvodi samo ove vrste napada“. Ne, borba može da se dodatno prilagođava novim Job sistemom.

Poslovi poprimaju oblik vaše klase i svaki lik ima pristup određenom skupu od 19 dostupnih poslova u igri. Oni se kreću od grubih poslova zasnovanih na mišićima, poput Bodyguard ili Brave, do zanimanja van teme, poput Fortune Teller ili Street Musician, koji nude slične neobične napade i animacije van teme.

YakuzaSvaki od ovih poslova i veza koje formirate sa članovima grupe takođe će vam pomoći da ih razvijete, otklјučavajući nove veštine, pa čak i moćne napade koji neprijatelјu mogu da nanesu ogromnu štetu. Ovi napadi dolaze sa prekrasnim prizorima i animacijama gde se članovi vaše grupe pridružuju pumpanju vašeg neprijatelјa, zajedno sa nekoliko izvrsnih vizuelnih efekata koji pomažu pojačavanju snage i jačine napada. Možete da pronađete onaj koji odgovara vašem stilu igre i ulozi koju želite da taj član grupe odigra.

Borba i prilagođavanje ima još gomilu, uklјučujući puni sistem za izradu oružja i oklopa koji nudi neko naoružanje zasnovano na energiji, poput blistavih rukavaca koje omamlјuju neprijatelјa ili crveni gorući mač koji može da zapali protivnika u jednom brzom udaru. Kombinujte to sa sposobnošću kupovine oružja iz raznih prodavnica u okolini Ijincho-a i imaćete puno mogućnosti kako da se pripremite za borbu.

Postoji čak i sistem poziva koji se zove Poundmates koji vam omogućava da pozovete razne likove koje upoznate ili komunicirate u svetu da vam pomognu u borbi (naravno po ceni). Svi ovi likovi imaju njihove predivne prošlosti i tu je predstavlјena Yakuza-ina zaštitna marka, sa sposobnošću da pozivaju smešne Summons, poput rakova.

Sve ovo je kompletirano sa apsurdnim i vrhunskim međuscenama koji izgledaju prelepo. Ljubitelјi prethodnih Yakuza igara takođe će biti zadovolјni sa nekoliko ovih uvodnih kinematografskih sadržaja Poundmate-a.

GamePlayKonačno, zato što to moramo da napomenem, igra ima njen sopstveni Pokedek koji se zove Sujidex, za razliku od Sujimon-a (neprijatelјa) koje srećete na vašem putovanju. To je zabavna laž, sa Pokemon referencama i udarcima koje biste očekivali, ali ima i korisnu svrhu, nudeći bazu podataka punu neprijatelјa, omogućavajući vam da pratite slabosti i snage.

Ijincho kao grad nudi mnogo toga kada ne želite da učestvujete u glavnoj priči. Postoji mnoštvo društvenih igara i arkadnih igara, uklјučujući neke od klasičnih SEGA naslova. Male mini igre poput Karaoke zabavne su za isprobavanje nekoliko puta i dodavanje ličnog dodira (kao što je karaoke mašina u igri koja izgleda poput usrane koju biste pronašli u bilo kom pubu usred nedođije u Engleskoj).

Pod-priče se takođe vraćaju kao vaše glavne sporedne misije, gde se pojavlјuje prava glupost, kao što je misijaa zbog koje sm9 naleteli na sobu sa gomilom muškaraca koji su se uklјučili u igru odraslih beba i na kraju ispili mlečnu formulu sa njima. Dakle, odahnite što se Like A Dragon sigurno nije promenio u ovom odelјenju.

U međuvremenu, u potrazi za honorarnim herojima ponašate se kao superheroj i krećete se oko spašavanja civila od nasilnika ili dostavlјanja predmeta određenoj osobi ili radnji. Oni se ponavlјaju, ali su prijatno punilo za vas kada želite da predahnete od osnovne misije Ichiban-a.

GamePlayDve velike nove mini igre u Like A Dragon su Dragon Kart i Property Management. Dragon Kart je za sve namere i svrhe Mario Kart, u kompletu sa novčićima, pojačivačima, aktovkama, čak i pojačanjem za ubrzanje u pravo vreme tokom odbrojavanja trke.

To je zabavan način da izgubite malo vremena, a misija vezana za njega prijatna je za odrađivanje, posebno za nagrade na kraju i pobedu nad smešno odevenim protivnicima.

S druge strane, Property Management moglo bi bukvalno da bude samostalna igra. Ovo znači da postajete vlasnik i vođa Ichiban Confections, male kompanije u Ijincho. Nakon primanja značajne investicije, novac treba da potrošite pametno, pobolјšavajući trenutne maloprodajne lokale, restorane i prodavnice, kupujući nove, upravlјajući platama, zdravlјem i blagostanjem zaposlenih, a sve u isto vreme osiguravajući da zaradite značajan iznos dobiti i povećajte cenu akcija i rangiranje za vašeg investitora.

Tada ćete morati da učestvujete na sastancima akcionara, koji su sami po sebi cela mini igra, pri čemu opovrgavate njihova pitanja, upravlјate bazenom energije i omogućavate zaposlenima da vam pomognu da ublažite njihove brige i svađe. To je pomamna mahnita stvar koja vašem menadžmentu i odlukama dodaje opiplјiv osećaj uspeha i neuspeha.

Ovo nam je lako bila omilјena u novim mini igrama i bilo nam je zabavno da odbacimo nekoliko sati u pobolјšanje našeg ranga. Property Management je suludo detalјno i dubinsko i mogli biste u njemu da izgubite na desetine sati ako biste to želeli.

Ali, iako su sve ove aktivnosti sjajne, one čine deo problema koji smo imali sa Yakuza: Like A Dragon. Ijincho je veliki grad i igra je zaista mogla da se postigne sa bolјim sistemom za brza putovanja, jer trenutno možete brzo da putujete samo do mesta na kojima ste pronašli taksi. Mnogo bi nam bilo draže da možemo brzo da putujemo do klјučnih zgrada ili lokacija.

Povrh toga, Dragon Kart i Property Management imaju njihove opcije u meniju pauza, ali kada ih pritisnete, dočekuje vas samo ekran sa statistikama. Zaista su trebali da vas odvedu do mini-igre, umesto da vas primoravaju da trčite do kraja preko mape do mesta sa kome je dostupna.

YakuzaNaši omilјeni trenuci u Like A Dragon bili su gotovo ekskluzivni za glavne misije i bili su lako tamo gde smo želeli da provedemo vreme. Međutim, postojale su najmanje tri tačke u priči (mimo svih uvodnih bitova) kada smo bili primorani da se uklјučim u ove sporedne aktivnosti ili da dirinčimo neprijatelјe nižeg nivoa da bih zaradio XP, jer smo bili preslabi da preuzmemo boss priču.

Dva puta smo morali da dirinčimo neprijatelјe rasute po gradu ubijajući grupu po grupu, iznova i iznova da bi dobili dovolјno XP da se unapredimo dva do tri puta kako bi imali bilo kakve šanse protiv sledeće boss priče. Čak smo tri sata igrali sadržaj Home Run-a kako bi mogli da dobijemo deo opreme koji nam je povećao XP dobitak.

Ipak, čak i sa tim opremlјenim, i dalјe provodimo više sati dosade u našem umu dirinčeći. To je uglavnom zbog toga što nikako nismo mogli da na brzinu dobijemo značajnu količinu XP-a, s tim što misije i pod-priče ne odobravaju nikakvu količinu XP-a.

Još jedna poenta u igri takođe proizvolјno zaustavlјa vaš napredak u celoj priči tražeći da akumulirate tri miliona jena. Kada se to dogodilo, imali smo samo jadnih 425.000. Srećom, neke od honorarnih misija za herojima dodelјuju velike jene, u milionima. Ali, za igrače koji ne primete da će možda ostati nemi kako bi trebalo da pronađu i zarade taj novac, jer vam igra ne govori jasno.

Yakuza: Like A Dragon najbolјi trenuci su u njegovoj priči i nekoliko puta smo tokom igranja poželeli da nas uvuče u tu priču, umesto da nas tera da učestvujemo u svemu izvan nje. Ni bez ikakvih poteškoća, nije nam preostalo ništa drugo nego da izdirinčimo naš put iz dosade.

Uprkos nekoliko mana i frustracija, Yakuza: Like a Dragon pokazao nam je zašto lјudi obožavaju ovu franšizu i likove koji naselјavaju njen svet. Ichiban je fantastičan i relativan frontmen i radnja koja se raspleta intenzivno nas je usredsredila na ekran do tačke u kojoj smo samo želeli da vidimo sledeće otkriće ili preokret i na kraju da vidimo kako se sve završilo.

Promene napravlјene u borbi su evolucija za franšizu i pokazuju fleksibilnost za JRPG žanr u celini, sa elementima koji se livaju u akciju i bržim tempom ubrizgavaju se u zamahe i udarce iz trenutka u trenutak. Ogromna količina stvari koje Ijincho može da ponudi je impresivna, a nove mini igre poput Dragon Kart i Property Management su zanimlјive, duboke i zabavne.

Imamo još toliko toga da uradimo u Yakuza: Like A Dragon i jedva čekamo da otkrijemo i istražimo svaki delić sveta. Like A Dragon je od nas stvorio novog Yakuza obožavatelјa i očekujemo da će ih stvoriti mnogo više kada izađe i na PS4 i na PS5, što dovodi do budućnosti Yakuza koja je, nadam se, svetla onoliko koliko se pamti njegova prošlost.

Yakuza: Like A Dragon was last modified: 14 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Yakuza: Like A Dragon appeared first on ITNetwork.

Original Article