Yakuza Kiwami

Kada je prvi put objavljen ’Yakuza Kivami’ na PlayStation 4, pojavio se novi optimizam u vezi Sega-e i njihovog stava prema bilo čemu što nije bila PC strategija. Izašla je odmah posle „Sonic Mania“ i sugerisala da Sega konačno počinje da prihvata svoje nasleđe. To je bilo leto 2017., ali i pored „Shenmue“ remastera, nije bilo mnogo toga što bi moglo negovati tu nadu. Ali hej, barem više „Yakuza“ dovodi na PC platformu.

„Yakuza“ možda nije iz zlatnog doba Sega-e, pošto se prvi put pojavila na PlayStationu 2, ali to je jedan od njihovih jedinih serijala koji je još uvek aktivan i koji podseća na njihov stariji rad. „Yakuza“ naslovi nisu arkadne igre, već umesto toga neka vrsta verzije „Shenmue“ sa 18+ rejtingom, koja kombinuje 3D borbu sa ozbiljnom kriminalnom dramom i izrazito neozbiljnim sporednim zadacima. Serijal postoji već 14 godina, a ovo je rimejk prve igre.

„Yakuza“ je ranije imao brojne remastere, i za PlayStation 3 i za Wii U, ali ovo je klasifikovano kao rimejk. Umesto da samo povećavate rezoluciju i izglađujete brzinu kadrova, modeli karaktera i teksture su poboljšani, vreme učitavanja je ubrzano, a neki aspekti priče su izmenjeni kako bi se uskladili sa nedavnom „Yakuza 0“ – za sada su samo ove dve igre dostupne za PC. Očigledno je da koreni igre potiču sa PlayStation 2, i jasno je iz vizuelnih prikaza da ovo ostvarenje nije ponovo stvarano od nule.

Priča uključuje okorelog bivšeg jakuzu (japansku mafiju), Kazuma Kiriua, koji je pušten iz zatvora nakon deset godina. Prikazivanje jakuza u igrama je uviek imalo barem jedan izvor autentičnosti, čak i ako je i sam Kiryu suviše nepogrešivo moralan da bi bio zaista uverljiv. Međutim, većina stanovnika fikcionalizovane verzije Tokija u igri je dosta manje druželjubiva.

Igru „Yakuza“ ponekad upoređuju sa serijalom „Grand Theft Auto“, ali je zapravo samo opšta tema o kriminalnoj drami slična. Za razliku od većine kriminalnih igara na zapadu, fokus akcije je na borbama prsa u prsa, a ne na krađi automobila ili pucanju. I dok je „Shenmue“ direktni potomak igre, „Yakuza“ je i najbliže što je Sega ikada došla do uspešne moderne verzije „Streets Of Rage“.

Kao i u svakoj igri serijala, imate širok raspon poteza, kombinacija i obližnjih predmeta za korištenje u zadovoljavajuće teškim tučama. Borba se nije mnogo promenila tokom godina, ali sistem u „Kiwami“ (reč znači „ekstremni“, tako da nismo sigurni zašto nije prevedena za zapadno izdanje) je skoro isti kao u „Yakuza 0“. Ovo možda ima smisla u smislu kontinuiteta, ali samo osigurava da se akcija čini još repetitivnijom.

Ponovno učenje svih vaših poteza donekle je određeno kontekstom vašeg boravka u zatvoru, ali sve je previše slično „Yakuza 0“. A ono što nije isto kao kod prethodne igre je mnogo gore, pošto je dizajn misija mnogo manji inspirativan, a veličina igre je znatno manja – što biste i očekivali od 14-godišnje PlayStation 2 igre. Količina vraćanja na ista mesta ponovo i ponovo postaje zaista zamorna i predstavlja oblast u kojoj je rimejk trebalo unaprediti, ali to nije učinjeno.

Grad je impresivno interaktivan, sa mnoštvom atrakcija i sporednih misija da vas odvrati od glavnih misija priče, od razgovora sa ženama do uživanja u virtualnim kockarnicama. Ima dosta toga da se vidi, ali u stvari malo toga što se može učiniti osim borbe i uranjanja u priču i likove.

Problem sa „Yakuza Kiwami“ je u tome što je u najboljem slučaju samo na istom nivou kao „Yakuza 0“, dok se većinu vremena oseća kao gora verzija iste igre. Nema mnogo toga što bi PC mogao da uradi da bi poboljšao stvari, i iako je ova verzija optimizovana za 4K, sa brzinom kadrova koja nije ograničena i prilagodljivim kontrolama, to nije nešto na čemu će vlasnici PlayStationa 4 zaviditi PC igračima.

U godini i po od konzolnog izdanja još uvek ima malo konkretnih informacija soft reboot-u serijala sa novim likom, ali verovatno su „Yakuza 6“ i „Yakuza Kiwami 2“ takođe na putu ka PC-u i to izgleda više nego dovoljno za sada. Život fikcionalizovanog jakuze je zabavan, ali sa brzinom kojom igre izlaze u poslednje vreme, počinje da izgleda kao posao sa punim radnim vremenom.

Yakuza Kiwami was last modified: avgust 13th, 2019 by ITN Team

The post Yakuza Kiwami appeared first on ITNetwork.

Original Article