X tuži Kaliforniju zbog zakona o moderiranju sadržaja

0
64
x-tuzi-kaliforniju-zbog-zakona-o-moderiranju-sadrzaja

PCPress.rs Image

X, kompanija za društvene medije ranije poznata kao Tviter, tuži državu Kaliforniju zbog zakona koji zahteva od kompanija da otkriju detalje o svojim praksama moderiranja sadržaja. Zakon, poznat kao AB 587, zahteva od kompanija društvenih medija da objave informacije o svom postupanju sa govorom mržnje, ekstremizmom, dezinformacijama i drugim pitanjima, kao i detalje o internim procesima moderiranja.

PCPress.rs Image

Zakon će uticati na uvođenje cenzure

Advokati X-a tvrde da je zakon neustavan i da će dovesti do cenzure. To „ima i svrhu i verovatan efekat pritiska na kompanije kao što je X Corp. da uklone, demonetizuju ili umanjuju prioritet ustavno zaštićenog govora“, napisala je kompanija u tužbi. „Prava namera AB 587 je da izvrši pritisak na platforme društvenih medija da ‘eliminišu’ određeni ustavom zaštićen sadržaj koji država smatra problematičnim”.

X nije usamljen u svojoj suprotnosti sa zakonom. Iako su tu meru podržali neki aktivisti, brojne industrijske grupe su se osporavale protiv AB 587. Netchoice, trgovačka grupa koja predstavlja Meta, Google, TikTok i druge tehnološke kompanije, tvrdila je prošle godine da bi AB 587 pomogao lošim akterima da izbegnu kompanije mere bezbednosti i otežavaju im sprovođenje svojih pravila.

Istovremeno, podržavaoci AB 587 su rekli da je neophodno povećati transparentnost glavnih platformi. „Ako X nema šta da krije, onda ne bi trebalo da imaju primedbe na ovaj zakon“, rekao je poslanik Džesi Gabrijel, koji je napisao AB 587, u odgovoru na tužbu X.

Izvor: Engadget

PC Press Studio


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.