X-37B: Misteriozna letelica se spustila na Zemlju nakon dve godine u kosmosu

Misteriozni vojni avion bez posade, koji se kreće uz pomoć solarne energije, vratio se na Zemlju nakon što je dve godine proveo u kosmosu, a detalji misije su ostali nepoznati javnosti.

Radi se o modelu X-37B, koji pripada vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Američkih Država, a ovo mu je peta misija – Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5). Iako je ime misije poznato, zadatak nije, budući da se kategoriše kao „poverljiv“. Letelica je 26. avgusta oborila rekord iz prethodne misije – OTV-4, koja je potrajala 717 dana, 20 sati i 42 minuta, budući da je u tom trenutku trajala već 720 dana. Poznato je i da Sjedinjene Američke Države imaju bar dva ovakva modela, te da ih je konstruisao Boeing, a poslednja misija je lansirana 7. septembra 2017. godine, uz pomoć SpaceX Falcon 9 rakete, da bi se završila 27. oktobra 2019.

The statement that this @usairforce X-37 flight deployed small satellites is alarming, since the US has not reported those deployments in its UN Registration Convention submissions. This would be the first time that either the USA or Russia has blatantly flouted the Convention. https://t.co/mpLWuvsECV

— Jonathan McDowell (@planet4589) October 27, 2019

Prema onome što je moglo da se čuje od zvaničnika koji stoje iza misije, primarni cilj X-37B letelice je da ispita obnovljive tehnologije za let kroz kosmos, i da sprovede niz eksperimenata čiji bi se rezultati kasnije testirali na Zemlji. Ranije se spekulisalo da se u okviru misije testira EM Drive – hipotetički sistem koji omogućava letenje bez goriva, a koji je ranije testirala NASA, te o tome da se testiraju novi tipovi oružja, i sistema za prismotru iz kosmosa. Niko od odgovornih to nije potvrdio, pa ostaje da se vidi da li će nakon završetka misije ostatak čovečanstva dobiti informacije o tome šta mu to leti iznad glave.

Izvor: The Verge

Original Article