“Windows 12” izgleda dolazi sa novim Windows 11 apdejtom

0
80
“windows-12”-izgleda-dolazi-sa-novim-windows-11-apdejtom

Možda ipak nećemo dobiti Windows 12. Prema nedavnom izveštaju, čini se da će promene usmerene na AI koje dolaze na Windows stići putem redovnog ažuriranja za Windows 11, a ne putem potpuno novog operativnog sistema.

Prema Windows Central, Microsoft razvija veliku nadogradnju za Windows 11 pod nazivom Hudson Valley. Očekuje se da će biti objavljen kasnije ove godine kao “verzija 24H2” ili ažuriranje za 2024. godinu, a nagađa se da će doneti značajna poboljšanja u odnosu na prošlogodišnju verziju 23H2, uključujući bolje performanse, sigurnost, unapređenja kvaliteta života i nekoliko novih funkcija.

Ažuriranje Hudson Valley će se fokusirati na isporuku iskustava sa veštačkom inteligencijom sledeće generacije, za koje je Microsoft pokazao interes tokom prošle godine. Prema insajderima, ova nadogradnja će uvesti ažurirani Copilot koji će iskoristiti veštačku inteligenciju i mašinsko učenje da poboljša korisničko iskustvo sa Windowsom i produktivnost preko aplikacija, pretrage i još mnogo toga. Očekuje se da će Microsoft finalizirati ažuriranje 24H2 tokom leta i planira da ga objavi u septembru.

Microsoft testira neke od novih funkcija predstojeće verzije putem Insider Canary Channel. Neke od ovih funkcija uključuju poboljšane Snap Layouts sa mašinskim učenjem koje preporučuje često korišćene aplikacije za jednostavnije korisničko iskustvo, mogućnost kreiranja 7zip i TAR kompresovanih arhivskih datoteka u File Explorer-u, novo dugme za osvežavanje za Wi-Fi listu i novi “Energy Saver” režim koji štedi energiju na računarima na baterije i računarima koji su priključeni na struju.

Pored toga, funkcija Phone Link će biti poboljšana, omogućavajući upotrebu povezanog telefona kao kamere. Ostala opšta unapređenja uključuju novo dugme “Install drivers” na stranici za konfiguraciju Wi-Fi-a, uklanjanje nekih ugrađenih Windows aplikacija i novi “Windows protected print mode” za Mopria-sertifikovane štampače.

Iako je bilo spekulacija da bi ova nadogradnja mogla biti označena kao “Windows 12”, insajderi sugerišu da će najverovatnije ostati ažuriranje za Windows 11, posebno nakon odlaska bivšeg CEO-a Windows odeljenja Panosa Panaya

Read More